Propuneri amuzante ale Patronatului Național Român

Conferința Națională a organizației Patronatul Național Român (PNR) s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții în care se propun trei măsuri cu caracter social, în principiu bine intenționate, dar a căror aplicare este cel puțin discutabilă, dacă nu chiar hilară.

Măsurile cu pricina vizează încheierea unui pact economic și social între Guvern, partide politice, patronate și sindicate, privind trecerea României prin perioada de pandemie și post pandemie, precum și plafonarea prețului energiei electrice și a gazelor la nivelul celui din decembrie 2020.

Până aici toate bune și frumoase, însă a treia propunere este de natură să ridice semne de întrebare și să provoace chiar zâmbete.

Concret, PNR propune menținerea salariului minim brut la 2.550 lei, precum și ”modificarea cuantumului impozitelor aplicabile aestuia, rezultând astfel un salariu minim de 2.000 lei net”. La o primă vedere lucrurile par îmbietoare dar, dacă stăm doar un pic să ne gândim, o eventuală aplicare a acestei sugestii ar duce la situații care se aproprie de ridicol.

Am solicitat lămuriri președintelui PNR, Florian Costache (foto), care a confirmat propunerea vizează doar salariul minim și nu ar urma să fie aplicată și altor salarii, mai mari. Practic, PNR nu a avut în vedere ca o eventuală impozitare redusă să fie aplicată pe suma de 2.550 lei, chiar dacă un salariu depășește acest nivel. Evident, o măsură în varianta PNR ar crea discriminări între salariați, deoarece unii ar beneficia de impozite reduse, iar alții nu. Mai mult, cei cu un salariu puțin peste 2.550 lei, de 2.650 lei să spunem, ar primi ”în mână” o sumă inferioară celei cu care ar fi retribuți cei care au salariu minim. Dacă măsura ar fi aplicată s-ar putea ajunge la soluția hilară ca personele cu un salariu mai mare decât minimul pe economie să ceară reducerea acestuia până la nivelul de 2.550 lei, ca să beneficieze de avantajul unui impozit redus. Dar nici măcar asta nu ar fi posibil pentru toată lumea. Legislația actuală prevede că salariul minim poate fi plătit pentru angajații cu doi ani vechime într-o firmă, iar după aceea salariul lor trebuie majorat. Astfel, angajații cu peste doi ani vechime nu mai pot primi salariul minim, deci nu ar mai putea beneficia de reduccerile de impozit propuse de PNR.

Noi atâta am gândit. Am trimis rezoluția noastră ministrului Muncii. Noi așa considerăm că ar fi bine. Să se mai gândească și ei ceva”, a afirmat Florian Costache. Trbuie să spunem că Patronatul Național Român participă la Consiliul Național Tripartit, unde ar trebui să se poarte discuții serioase între guvernanți, patronate și sindicate. Având în vedere competența acestei propuneri ne-am putea întreba de ce PNR mai este invitat acolo.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut