Prolemn cere TVA de 5% pentru toate produsele din lemn de foc

Asociaţia Prolemn apreciază că Guvernul ar trebui să reducă TVA la 5% pentru toate produsele din lemn destinate încălzirii, în condiţiile în care plafonarea preţului a creat blocaje severe în piaţă.

Asociația consideră că OUG nr. 134 privind măsuri de plafonare a preţului lemnului de foc a condus la dispariţia lemnului de foc, peleţilor şi brichetelor din oferta marilor retaileri, nivelul plafonat al preţurilor situându-se mult sub preţul la care se puteau găsi aceste produse pe lanţul de distribuţie. Reprezentanţii asociaţiei susțin că nu poate exista un preţ unic care să fie valabil pe toate lanţurile de distribuţie a lemnului de foc.
„Pentru ca lemnul de foc să ajungă la Constanţa, la Galaţi, în Giurgiu, Teleorman sau Olt, acesta trebuie recoltat, transportat la depozitul din apropierea pădurii, sortat, despicat, transportat din nou 2-300 km, cu alte costuri de manipulare şi distribuţie aferente. Nici măcar anul trecut, când nu era niciun fel de criză energetică, lemnul de foc nu a fost 400 de lei în zona de câmpie, a fost în multe zone cel puţin 650-700 de lei. Întotdeauna, în zona de câmpie, lemnul de foc a fost mai scump cu cel puţin 200-250 de lei faţă de zona de munte, datorită costurilor de distribuţie”, afirmă organizaţia, care mai spune că, în oferta marilor retaileri, lemnul de foc paletizat s-a situat adesea la peste 700 lei/mc încă de anul trecut. În cazul peleţilor şi brichetelor, preţul plafonat este la jumătate faţă de preţurile pieţei internaţionale.

Prolemn afirmă că lemnul nu a dispărut, deoarece volumul total de lemn disponibil în piaţă a rămas constant în ultimii 3-4 ani, dar ”este blocat pe tot acest lanţ de distribuţie, pentru că operatorii economici nu pot vinde în pierdere”.
Reprezentanții Prolem mai susțin că Romsilva, care administrează jumătate din pădurile ţării, ar trebui să pună în piaţă un volum de lemn de 11 milioane metri cubi (mc) și, dacă se iau în calcul şi rezervele acumulate pe amenajamente, posibilitatea totală creşte la 13 milioane mc.
La începutul lunii octombrie, Romsilva a majorat ţinta de recoltă la 10 milioane mc, şi a redistribuit-o în 3,9 milioane mc lemn fasonat şi 6,1 milioane mc lemn pe picior. Asociaţia apreciază că această suplimentare nu este suficientă şi a venit prea târziu.
Mai mult, în opinia asociaţiei, pentru cei care se încălzesc folosind material lemnos (lemn de foc, peleţi, brichete etc.) nu este prevăzut nici un fel de sprijin, ceea ce constituie o discriminare față de gospodăriile racordate în sistemul centralizat de termoficare sau care folosesc centrale individuale pe gaz.
Prolemn susţine modificarea plafonării preţurilor prin două măsuri pe termen scurt: acordarea unui sprijin pentru consumatori, prin tichete valorice şi cota TVA redusă la 5% pentru toate produsele destinate încălzirii: lemn de foc, deşeuri de lemn, brichete sau peleţi. Asociația consideră că impactul bugetar al reducerii TVA este de circa 100 euro / gospodărie, la un consum mediu de 1 tonă de peleţi sau 5 mc de lemn de foc, și este ”nesemnificativ faţă de impactul bugetar al subvenţiilor pentru utilizatorii de gaze naturale sau beneficiari ai sistemului centralizat de termoficare”.

În Cluj nu va exista o criză a lemnului de foc

Reamintim că Dorel Oros, director Romsilva Cluj a afirmat recent că în Cluj nu va exista o criză a lemnului de foc, deoarece mai are disponibili încă circa 20.000 mc de exploatat, iar în prezent cererea de pe piața locală este sub ofertă.

Pe de altă parte, Camera Deputaţilor a adoptat recent două proiecte de lege, potrivit cărora pentru livrarea lemnelor de foc se va aplica TVA de 5%. Cota de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială. TVA de 5% se aplică și asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut