Proiectul propus de Geoană pentru transformarea României

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a atras atenția, joi seara, într-o intervenție pe care a avut-o la evenimentul de la Cluj-Napoca intitulat „Criza inegalităților de dezvoltare. Cum transformăm creșterea economică îbunăstare socială?”, că în România este nevoie de un moratoriu în jurul unui nou Proiect Național, având în centrul său un contract social pentru secolul XXI asumat de toată lumea.

Oficialul NATO a arătat că un alt obiectiv ar viza transformarea rolului statului, care, în opinia sa, trebuie să echipeze administrația centrală și locală cu o nouă cultură a eficacității și solidarității.

În al treilea rând, antrenarea celorlalți actori din societate în această cruciadă împotriva nedreptății. Nici măcar un stat transformat și alocarea de resurse bugetare suplimentare nu pot rezolva oceanul de probleme cu care oamenii acestei țări se confruntă. Antrenarea sectorului privat, a organizațiilor neguvernamentale cu misiune socială, a bisericilor și încurajarea voluntariatului social pe scară mare este indispensabilă. Sunt multe astfel de exemple pe care putem construi o vastă rețea socială națională. Companii care oferă burse de merit pentru copiii din medii defavorizate și finanțează proiecte sociale. Cetățeni cu simț civic donează timp și pasiune pentru a merge și a preda în școlile de la țară sau ajută în căminele de bătrâni. Pe lângă multe biserici există cantine și centre sociale.

E nevoie doar de un semnal credibil și coerent de la conducerea politică a țării pentru că energiile pozitive să se adune și, împreună, să facem o diferență”, a explicat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a menționat că noua arhitectură a oportunităților trebuie să ia în calcul sărăcia apăsătoare și nedreptatea în care se zbate societatea, „dar și importanța acestor eroi fragili”.

Ne place sau nu, noul contract social românesc înseamnă modificarea raportului de ură între cetățenii săraci și stat. Treptat, pe măsură ce statul își va îmbunătăți prestația și va folosi lideri mai pregătiți, relația între sărăcia individuală și aroganța oficială se va destinde.

Lupta va deveni parteneriat, iar parteneriatul se poate lărgi și include societatea civilă și mediul de afaceri. Recrearea unei arhitecturi a oportunităților mai cere și politici incluzive create de stat. Indivizii trebuie să aibă acces egal la educație, la slujbe, la finanțare, la carieră, la redistribuirea dreptului și banilor. Noua arhitectură a oportunităților mai cere voluntariat, filantropie, civism, conștiință publică și chiar patriotism”, a precizat Geoană.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut