Proiectele de dezvoltare ale comunei Panticeu așteaptă finanțarea

Un mare sens giratoriu, un supermarket, școala gimnazială și sediul nou al Primăriei dau personalitate centrului civic al comunei Panticeu care se întinde pe 90 kmp și se învecinează cu șapte unități administrative. Comuna, a cărei atestare documentară se certifică prin anul 1306, are în componența sa satele Cubleșu Someșan, Dîrja, Sărata, Cătălina și Panticeu.

Până în anul 2020, Panticeul avea cel mai longeviv primar, în persoana ing. Aron Lungu, care însuma șapte mandate de ales local, iar acum este comuna cu cel mai tânăr primar din județul Cluj, care nu demult a trecut pragul celor 30 de ani. Având pregătire profesională de lucrător în cadrul Ministerului de Interne, predilect pe respectarea legilor și ordinii publice, tânărul primar, fără stagiu în primărie sau consiliu local, și-a asumat pretențioasa misie de a coordona administrația comunei din 2020, când a primit votul majorității, inclusiv admirația învinsului, nimeni altul, ci chiar Aroniță Lungu, care și azi spune că a predat destinele comunei unui tânăr capabil să dezvolte multe proiecte cerute de infrastructura locală.

De fapt chiar pe acest subiect am avut un scurt dialog cu primarul Răzvan Adrian Butuza, care, în puținul timp disponibil dintre două ședințe, a nominalizat câteva din cele 18 proiecte ce-și așteaptă implementarea, pe măsură ce se adoptă bugetul anului 2022 și vor fi defalcate, pe proiecte, sumele promise de Comunitatea Europeană.

Firesc, ca orice bun gospodar, ne mărturisește edilul, Răzvan Butuza, prioritar am perfectat documentația cerută de introducerea apei potabile în localitățile Panticeu, Dîrja, Cubleșul Someșan, Sărata și Cătălina, pentru a îmbunătăți simțitor condițiile de viață, de confort, din aceste comunități. Și tot aici să înființăm rețea de canalizare ce va dispune de stații de epurare a apelor uzate.

Modernizarea rețelei de drumuri și străzi face obiectul altui mare proiect care demarează în acest mandat, proiecte care au și început cu asfaltarea primilor 300 m pe drumul de la Elciu. Paralel trebuie să reabilităm mai multe poduri și podețe afectate de vechime și de furia apelor din ultimii ani.

Un alt proiect care se cere cât mai urgent implementat are ca obiectiv modernizarea iluminatului public în toată comuna, cu opțiune pentru tehnologia ledurilor care aduce importante avantaje financiare în bugetul comunei, mai cu seamă în acest anotimp când nopțile sunt lungi și friguroase. Și apropo de frig, am găsit înțelegerea Consiliului local să acordăm în medie 2,5 mc de lemn pentru foc fiecărei familii, lemn repartizat din pădurea comunală, iar în perspectivă, prin înțelegere cu administrațiile din comunele vecine, să depunem toate eforturile necesare pentru aducerea gazului metan care implică un plus de confort în gospodăriile noastre, dar și protejează arealul silvic atât de decimat.

Prin intermediul altor programe ne-am propus să reabilităm termic Școala Gimnazială,, Iuliu Hațieganu’’ din centrul comunei noastre și să reabilităm, să modernizăm și să dotăm cu cele necesare Căminul Cultural din Panticeu. Vom începe alte șantiere pentru construcția a două capele, la Panticeu și Cubleșu Someșan, iar la Panticeu începem construcția unei moderne baze sportive cu toate dotările necesare.

Acestea sunt o parte din proiectele noastre ce-și așteaptă finanțarea necesară, iar în aceste zile premergătoare marilor sărbători ne bucurăm că a scăzut incidența pandemică, permițându-ne să ne manifestăm recunoștința și respectul pentru un număr de 33 de familii din perimetrul comunei noastre care au împlinit 50 de ani de conviețuire, cărora, din partea Primăriei și Consiliului local, le-am oferit Diplome de Excelență, premii, flori, felicitări, urarea de sănătate și viață lungă, dar și un pahar de șampanie. Acest gest al respectului și recunoștinței pentru munca și înțelepciunea seniorilor noștri, o vom marca cu roșu în calendarul frumoaselor evenimente ale comunei noastre și le vom onora an de an.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut