Proiecte sociale în municipiul Gherla

La sfârşitul verii trecute, în plină campanie electorală, candidaţii pentru funcţia de primar au promis tot feluri de planuri îndrăzneţe, numai să fie aleşi. Au trecut de atunci mai mult de patru luni şi în multe oraşe şi comune edilii au reuşit deja să pună pe hârtie astfel de proiecte.

Nu este altfel nici în municipiul Gherla, unde, după mai  multe şedinţe de Consiliu local, încet-încet se creionează investiţiile preconizate pe acest an (sau în anii următori). Desigur, în această perioadă urgenţa urgenţelor pentru toate administraţiile locale este buna organizare a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, însă edilii noştri nu trebuie să uite ce au promis în preajma alegerilor locale din septembrie 2020. La Gherla, de exemplu, primarul Ovidiu Drăgan a schiţat, încă la sfârşitul anului trecut, ce doreşte să realizeze în urbea de pe Someş. Pe lângă obişnuitele treburi gospodăreşti – modernizare de străzi sau amenajări de parcuri şi zone verzi -,  au fost amintite şi câteva obiective de care municipiul duce mare lipsă. Totul depinde de bugetul local, dar şi de banii primiţi din alte surse (de la Guvern sau fonduri europene).

Planuri măreţe au destule, gospodarii gherleni. Să începem cu construirea unei noi clădiri pentru Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, după noi o problemă delicată, având în vedere că actualul edificiu nu mai face faţă procesului instructiv-educativ, în secolul XXI sălile de clasă fiind încălzite cu… sobe de teracotă. Promisiuni pentru  construirea unui campus şcolar au fost şi acum zece ani, dar până în prezent nu s-a făcut nimic în acest sens. Poate în acest an se va mişca ceva. Tot de zece ani se  discută despre construirea unei săli polivalente la Gherla. Printre proiectele actualului primar se află şi acest obiectiv social. Să nu uităm, apoi, că oraşul nu are o sală de spectacole ca lumea, actuala Casă de cultură nu mai face faţă. Aproape la toate şedinţele lunare, cei 19 consilieri ridică problema investiţiei pentru noul bazin de înot, acoperit, de la marginea parcului mare (unde momentan există un bazin de înot cu dimensiuni olimpice, în aer liber), un aspect edilitar ce tot se amână… Și dacă tot am amintit sportul, să amintim și că un alt proiect al edilului-şef gherlean este modernizarea stadionului. Baza sportivă din parc se distruge de pe o zi pe alta, pe tribune creşte… iarba, să nu mai vorbim de starea deplorabilă a anexelor şi a grupurilor sociale. De starea gazonului nu mai spunem nimic!

Nu sunt uitate de edilii gherleni  nici bazele de agrement. Primarul Ovidiu Drăgan s-a gândit şi la amenajarea „Sărăturii”, unde se află un lac cu apă sărată şi nămol similare celor din renumita staţiune Techirghiol, de la malul Mării Negre. În lunile de vară, lacul de pe dealul „Brădet” este căutat şi de foarte mulţi clujeni, deci merită să investeşti acolo. Dacă Băile Băiţa de la marginea municipiului efectiv s-au… şters de pe pământ, măcar „Sărătura” să rămână. Acolo se poate amenaja o microstaţiune balneară, este nevoie doar de interes şi preocupare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut