Proiect menit să sprijine participarea activă a tinerilor la actul democratic, lansat la Cluj-Napoca

Un proiect menit să „echipeze” o nouă generație de lideri să fie „proactivi și constructivi, mai degrabă decât pur și simplu participanți de opoziție în democrație” a fost lansat, miercuri, la Cluj-Napoca, de Asociația Polylogos, în parteneriat cu Asociația de Inițiativă Locală „Roman 2002”, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Societatea Studențească de Științe Politice.

Intitulat „ASPYRE” (Actions for Supporting the Participation of Youth through Relevant Education – Acțiuni de Sprijin a Participării Tinerilor prin Educație Relevantă), proiectul „va împuternici tinerii să-și îmbrățișeze propriile drepturi și privilegii democratice, să-și exercite puterea în luarea deciziilor democratice, să demonteze tarele conform cărora ei nu au nici o putere de a face o diferență în țara lor”.

Orice facem pentru a investi în generațiile care vin după noi reprezintă un act primordial, pentru că dacă nu suntem cu grijă, dacă nu investim în generația care vine după noi, va izbucni, ici și colo, câte un mic sau mare Putin. Și atunci, tot ceea ce acum numim democrație se va clătina și va pieri. Noi, românii, adorăm să ne plângem. E și mai complicat pentru că am ridicat diletantismul la rang de artă. Indiferent de vârstă sau poziție geo-socialo-politică, ne pricepem la absolut orice, de la cultivat pepeni până la gradul de siguranță a oricărui dispozitiv medical care a fost vreodată inventat pe această planetă. Le știm pe toate. Dar nu știm, nu avem abilitatea să folosim un instrument simplu, de bază, al democrației, și mă refer aici la actul de a vota. Habar nu avem că putem să le scriem celor pe care i-am ales sau să mergem în audiență la ei pentru că i-am votat. Alegem soluția extremă a protestului în masă – suntem foarte buni la a protesta! – masă care, din nou, nu are habar de puterea extraordinară pe care o deține, și puterea asta extraordinară se cheamă democrație. Un singur vot are mai multă putere decât 100.000 de oameni strânși haotic în Piața Universității, iar acest lucru îl învățăm nu în stradă, mâncând semințe și scuipând cojile pe jos, ci prin educație. Educația îți dictează eleganța discursului oriunde ai fi: acasă cu familia sau în Parlament. Educația nu te lasă să arunci mucul de țigară pe jos. Educația setează inclusiv viteza cu care mergi în localitate. Educația te învață să spui «mulțumesc», «te rog frumos» și, un fapt nou pentru cultura românească, «de ajuns». Educația sugerează respectul față de ființa umană care stă în fața ta, indiferent dacă crede sau nu crede la fel ca tine, indiferent de culoarea pielii și indiferent de spectrul politic sau de gen.

(…) Ceea ce ne-am propus noi, așadar, sunt acțiuni de sprijin a participării tinerilor prin educație relevantă. Vom dezvolta, în acest sens, un set de unelte care să-i ajute pe tineri să «navigheze» democrația. Și, da, investim în cel puțin 20 de profesori din Cluj care să devină nu doar pedagogi mai buni, ci să devină și exemple mai bune pentru tinerii care le stau în față. Dar ceea ce stă constant la temeiul tuturor acțiunilor și activităților pe care le avem în acest proiect este educarea spiritului că se poate, că votul meu are putere și contează, așadar trebuie să merg la vot, și asta nu este o sugestie, ci este un lucru pe care trebuie să-l fac. Că democrația nu se face numai în stradă, protestând și iar și iar protestând, că politicianul nu este un rock star, ci este un slujitor al comunității. Vom oferi tinerilor participanți în proiect oportunitatea de a se întâlni atât cu publicul larg, cât și cu liderii de opinie politici și factori de decizie, pentru a discuta deschis despre chestiuni care sunt relevante pentru ei, vor putea să facă propuneri și să ofere idei celor cu poziții decizionale politic și social” – a declarat, într-o conferință de presă organizată la sediul IȘJ Cluj, președintele Asociației Polylogos și coordonatorul de proiect, Liviu Bocănială.

Conform celor anunțate în conferința de presă, proiectul are ca prim obiectiv „echiparea a cel puțin 20 de profesori, educatori și lucrători de tineret cu instrumente practice de învățare și materiale despre democrație și angajament civic și advocacy pentru tineri, inclusiv dezvoltarea și furnizarea unui set de instrumente practice și interactive, și instruindu-i cum să îl folosească în educarea și îndrumarea tinerilor. Un al doilea obiectiv este „îmbunătățirea capacității democratice și a angajamentului civic a cel puțin 80 de tineri (între 16 și 24 ani) din Cluj și județul Neamț, pe o perioadă de cel puțin 8 luni, prin desfășurarea de activități de mentorat de tip follow up asupra abilităților democratice, a angajamentului civic și a abilităților practice de advocacy dobândite. De asemeni, proiectul vizează formarea, activarea și mentorarea a minimum 8 grupuri locale de advocacy ale tinerilor (între 16 și 24 ani) în Cluj și Neamț pe o perioadă de cel puțin 8 luni, prin instruire și îndrumare cu privire la abilitățile practice de implicare civică și advocacy și oferindu-le o platformă pentru cooperări strategice și împuternicindu-i să înființeze grupuri de advocacy pe teme relevante.

Inspectorul școlar general Marinela Marc a declarat, în aceeași conferință de presă, că, insuficiența orelor de educație civică în școli va fi suplinită de acest proiect și și-a exprimat convingerea că tinerii clujeni vor fi mai mult decât interesați să participe.

Cred că dacă am face un sondaj simplu, foarte puțini tineri ar ști care sunt instituțiile importante ale statului sau către care instituție trebuie să se îndrepte pentru a rezolva o problemă. Aceste lucruri trebuie învățate. Eu întotdeauna am vrut să implic tinerii în diferite proiecte și am constatat că ei sunt o prezență activă, au idei, dar au nevoie de cadrul necesar pentru a-și pune în aplicare aceste idei. Îmi doresc foarte mult ca acest proiect să fie unul de succes” – a declarat Marinela Marc.

Proiectul beneficiază de o finanțare de 71.795 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2014-2021., și are o perioadă de implementare de 14 luni.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut