Proiect de optimizare a prevenției și tratamentului hepatitelor cronice, derulat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

Circa 1200 de persoane implicate în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice HBV și HCV din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov, vor fi formate în cadrul unui proiect inițiat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Dintre acestea, 340 sunt medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase, 420 sunt medici specialiști – medicină de familie, iar 440 sunt asistenți medicali.

Proiectul cu finanțare europeană „HEPAMED – Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România”, inițiat de Spitalul de Boli Infecțioase în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, va fi implementat și în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Universității „Ovidius” din Constanța și Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, prin intermediul proiectului, personalul medical vizat va urma, de-a lungul celor doi ani de implementare, șase programe de formare „armonizate și uniformizate”: Prevenție, diagnostic, stadializare și tratament al hepatitelor virale acute și cronice B și C – actualități și noi cercetări; Prevenția transmiterii hepatitelor virale și a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale; Psihoterapie pentru creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică; Vaccinare și imunizare în hepatitele virale – noi tendințe, elaborarea de strategii de creștere a gradului de complianță a populației la vaccinare, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate; Patologia secundară cronică severă: ciroză și cancer hepatic, actualități în prevenția patologiei secundare cronice; Sarcina și hepatita virală. La finalul proiectului vor fi editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, actualizate, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă.

Valoarea totală a proiectului este de 9.763.291,85 lei, din care 8.243.668,53 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 lei – finanțare nerambursabilă din bugetul național, diferența de 195.265,97 de lei fiind asigurată prin cofinanțarea parteneriatului.

Potrivit CJ Cluj, proiectul a fost câștigat de spitalul clujean în urma unei competiții în care s-a situat pe un onorant loc 11, din 34 de unități sanitare din întreaga țară admise la finanțare în cadrul Apelului de proiecte ,,Îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sectorul medical”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie