Programele UBB – locuri onorante în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își păstrează, prin programele sale, locul între cele mai prestigioase universități din lume, conform datelor publicate luni, 29 iunie 2020, de Academic Ranking of World Universities/ARWU (Clasamentul Shanghai 2020 pe domenii).

Domeniul Ingineria și Știința Energiei (Energy Science & Engineering) ocupă, în acest an, o poziție onorabilă în intervalul 301-400 în clasament, UBB fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul aferent acestui domeniu. Și în domeniul Matematicii UBB își păstrează poziția de lider la nivel național, fiind singura universitate românească prezentă între primele 500 de universități ale lumii.

UBB este prezentă în clasamentul Shanghai 2020 – unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților – și cu domeniul Științele Pământului (interval 401-500), ocupând poziția a doua în țară. De asemeni, domeniul Fizică poziționează UBB între primele 500 de universități ale lumii pentru al treilea an consecutiv, ocupând poziția 2-4 în țară.

În evaluarea globală, în acest clasament (ultima evaluare din 2019) se află doar două universități din România: UBB ocupă prima poziție la nivel național (701-800), iar Universitatea din București (UB) poziția 901-1000.

„Ranking-urile internaționale sunt mijloace excelente de diagnostic academic obiectiv, care pot fundamenta astfel politici academice de tip «evidence-based». În acest an, prestigiosul ranking ARWU/Shanghai și-a modificat criteriile pentru a da o mai mare pondere contribuțiilor de calitate, în dauna cantității. Acest lucru a ridicat ștacheta vizibilității/ impactului internațional și mă bucură să văd că UBB are încă cele mai multe domenii dintre universitățile românești incluse în acest ranking. Repet însă: deși noi creștem, alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede prin programe naționale dedicate. Fără astfel de programe în țară nu știu dacă și cât, noi sau UB, vom mai rezista să reprezentăm România în clasamentele internaționale, pentru a contribui astfel și la competitivitatea țării”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Criteriile de excelență – de educație şi de cercetare – folosite în analiză reprezintă garantul autenticității clasamentelor internaționale şi de aceea – consideră reprezentanții UBB – aceste clasamente sunt cele care trebuie să fie piloni de referință în evaluarea universităților și pe plan intern, chiar dacă indicatorii acestor criterii sunt adaptați, fără a li se modifica însă semnificația, competitivității mediului academic românesc.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *