Profesorii din alte țări susțin greva cadrelor didactice din România

Greva de avertisment a cadrelor didactice din România, generată de refuzul guvernanților de a discurta revendicările profesorilor, a ajuns să fie susținută din alte țări.

Guvernanții noștri nu-i bagă în seamă, dar protestul cadrelor didactie din România este susținut și de profesorii din Basarabia și Spania.
Spre exemplu, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova, care reprezintă interesele a 105.000 de angajați din domeniile Educației și Cercetării, a anunțat că se solidarizează cu sindicaliștii din învățământul românesc. ”Protestul este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții Federațiilor Sindicale din Educație. Este inacceptabil pentru Guvernare desconsiderarea salariaților din învățământ. Înțelegem perfect nemulțumirea sindicaliștilor față de refuzul de a negocia solicitările legitime, parvenite din partea cadrelor didactice și a angajaților din domeniul educației – acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educație. Aceste cerințe nu pot fi neglijate!”, spun reprezentanții acestei federații sindicale, care adugă: ”Sindicatele din Republica Moldova sunt alături de cadrele didactice, de toți angajații din domeniul Educației Naționale din România și își exprimă speranța că dialogul social, în urma acțiunilor de protest, va fi reluat și se va solda cu rezultatele așteptate de angajați, membri de sindicat.

Un alt mesaj de susținere a venit din Spania, de la Comisia Executivă a Federatiei Sindicatelor din Comisones Obreras (FECCOO). ”Guvernul Romaniei nu poate nega o convocare la masa negocierilor a reprezentanților sindicali din sectorul educație pentru a discuta acele revendicări legitime pe care le solicitați pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților din educație. Știm că, probabil, azi va fi cea mai mare grevă convocată în țara voastră în ultimii 17 ani și că 175.000 de angajați din educație vor participa la aceasta. Avem încredere că acest protest va fi un succes și că revendicarile juste privind creșterea investițiilor în educație și îmbunătățirea conditiilor de muncă și a celor salariale vor putea fi negociate cu Guvernul într-un mod corect, în cadrul dialogului social.”, au transmis sindicaliștii din Spania.

Grevă cu și despre educație civică

Profesorii rămân tot profesori. Cam asta ar putea fi una dintre concluziile grevei de miercuri, tip de acțiune pentru care unii dintre protestari propun și o altă abordare. ”Unul dintre colegii noștri a sugerat să facem, în timpul grevei, o lecție de educație civică, în care să explicăm elevilor depre nevoia unui astfel de protest, generat de situația ingrată în care ne aflăm. Nu cred că mai există în lume un guvern care să refuze acordarea unore drepturi prevăzute de lege.”, spune Lucia Cojocaru, președintele Filialei Cluj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

O grevă, încă, ”blândă”

Reamintim că miercuri, profesorii au declanșat o grevă de averisment cu întreruperea activității timp de două ore. Peste 60 la sută din unitățile de învățământ au intrat în grevă. Sunt unii care s-au răzgândit în ultimul moment, cum ar fi Școala Agrbiceanu, și au intrat și ei în grevă. Activitatea s-a desfășurtat fără incidente, lumea a fost în clasă cu elevii, doar că nu s-au făcut activități didactice în perioada respectivă.”, afirmă Lucia Cojocaru.

Să mai spunem că Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a afirmat că învățământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, dacă Guvernul va continua să ignore sindicatele din educaţie.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut