Prof. univ. dr. Anca BUZOIANU: Pregătirea viitorilor profesioniști în sănătate nu poate fi făcută online, decât la o calitate redusă

Două vești, aș zice eu excepționale, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”  din Cluj-Napoca.

Prima se referă la procentul foarte mare de vaccinați, aproape de 100%, atât în rândul studenților, cât și al cadrelor didactice și al personalului administrativ, fapt pentru care activitatea se desfășoară, aici, față în față.

Cea de-a doua se referă la un act mult dorit și mult așteptat: semnarea unui parteneriat între UMF „Iuliu Hațieganu” cu Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca.

Sunt două lucruri extrem de importante, în privința cărora, la solicitarea cotidianului Făclia, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, oferă câteva detalii.

– Care este rata de vaccinare în rândul studenților și cadrelor didactice din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” și câte cazuri de infectări s-au înregistrat până în prezent?

– Din fericire, în universitatea noastră, procentul celor vaccinați este foarte mare: studenți  91%, cadre didactice 94,5%, personal administrativ 85%. Prin urmare, chiar și în aceste momente în care ne confruntăm cu un număr foarte mare de infectări în rândul populației și gradul de contagiozitate este foarte mare, noi am reușit să evităm apariția focarelor. Practic, am abordat situația urmând trei direcții esențiale: vaccinare, testare și respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor epidemiologice.

De la începutul anului universitar și până în prezent s-au înregistrat 280 de infectări în cadrul comunității academice.

Am căutat să promovăm cât mai mult vaccinarea în rândul studenților, al cadrelor didactice și al personalului administrativ, pentru că altfel nu putem vorbi despre un învățământ normal. Majoritatea au înțeles de la început importanța vaccinării și faptul că aceasta reprezintă soluția cea mai sigură și mai rapidă de stopare a pandemiei.

– Cum se desfășoară, în prezent, cursurile la UMF „Iuliu Hațieganu”? Dar stagiile și lucrările practice?

– Datorită numărului mare de studenți și profesori vaccinați, ne putem desfășura activitatea on site, respectând cu strictețe toate măsurile de siguranță. Atât cursurile, cât și lucrările practice și stagiile clinice se desfășoară cu prezență fizică, cu condiția ca toți participanții la actul didactic să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

Încercăm să ne ducem misiunea mai departe și să continuăm formarea studenților noștri, chiar și în aceste condiții vitrege. Pregătirea viitorilor profesioniști în sănătate nu poate fi făcută online, decât la o calitate redusă. De aceea, am căutat soluții pentru a ne putea continua activitatea în condiții cât mai apropiate de normalitate și pot spune cu mândrie că, până acum, am reușit să ținem totul sub control.

– Ați anunțat, cu puțină vreme în urmă, că în urma unui parteneriat semnat cu Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca, studenții de la specializările medicină generală, asistenți medicali și balneo – fiziokinetoterapie vor face stagiile practice la acest centru. De ce atât de târziu acest parteneriat?

– Ne bucură acest parteneriat și nu cred că încheierea lui a fost una întârziată. Lucrurile bune au nevoie de timp.

Semnarea parteneriatului între UMF „Iuliu Hațieganu” și Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” a fost doar o ultimă etapă dintr-un proces mai îndelungat desfășurat in ultimii ani, care a cuprins programe de aprofundare a cunoștințelor în domeniul îngrijirilor paliative adresate medicilor rezidenți oncologi. Pe lângă acestea, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” a fost implicat activ în formarea asistenților medicali în specializarea de îngrijiri paliative, precum și în pregătirea teoretică și practică a medicilor și a asistenților medicali în cadrul programului de obținere a atestatului de studii complementare în îngrijiri paliative aparținând de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar.

Semnarea în acest an universitar a parteneriatului dintre UMF „Iuliu Hațieganu” și Centrul de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie a coincis cu apariția în structura Facultății de Medicină a disciplinei distincte de Medicină Paliativă, demers ce vine să răspundă cerințelor naționale și internaționale de integrare a acestui tip de formare profesională în curricula academică a programelor de studii de medicină și de asistență medicală.

O perspectivă nouă în abordarea pacientului

– În ce măsură studenții s-au arătat interesați de practica într-un astfel de centru și care au fost primele reacții după contactul cu realitatea de acolo?

– Serviciile de îngrijiri paliative în peisajul medico-social românesc sunt într-o continuă dezvoltare, iar  beneficiarii lor sunt pacienți de toate vârstele, suferind de boli cronice progresive, incurabile sau amenințătoare de viață, care au simptomatologie necontrolată și/sau suferință psiho-socială sau spirituală.

Plasarea acestei discipline în curricula anilor terminali aduce o perspectivă nouă în abordarea pacientului, completând într-o manieră holisitică formarea viitoarelor cadre medicale. Dacă la primele întâlniri, curiozitatea era cea care prima, pe măsura derulării activităților didactice studenții au descoperit o latură nouă a actului medical și o altă modalitate de abordare a unui caz clinic, implicându-se activ și dornici de a-și împărtăși propriile experiențe.

– Cum vedeți parteneriatul Universitate-Biserică-Spital pentru o abordare integrativă în îngrijirile paliative?

– Așa cum corect precizați, abordarea în paliație este una holistică, globală, completă și complexă, echipa multidisciplinară având în componență medici, psihologi, preoți, profesori, asistenți medicali și sociali ș.a.m.d., astfel că un parteneriat între Universitate – Biserică – Spital este cât se poate de binevenit.

Pacienții cu suferință cronică, cu prognostic ireversibil, cât și pacienții care sunt în ultima parte pe traiectoria bolii au nevoi multiple, care nu pot fi asigurate doar de unul dintre parteneri, într-un mod exclusivist. De cele mai multe ori durerea fizică este amplificată de izolarea socială și de suferințe spirituale, astfel că pentru o asistență complexă este nevoie de implicarea unei palete heterogene de specialiști.

– Cum s-a implicat, concret, Biserica, prin Centrul „Sf. Nectarie”, în acest parteneriat cu UMF „Iuliu Hațieganu”?

– Cred că cea mai importantă contribuție adusă de Biserică prin Centrul „Sf. Nectarie” vine din bogata experiență acumulată de personalul de aici în asigurarea unor servicii de îngrijiri paliative de înaltă calitate, în cei 8 ani de funcționare a centrului.

Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care o parte din specialiștii de aici a fost cooptată în rândul cadrelor didactice asociate ale disciplinei nou înființate.

În plus, infrastructura didactică și clinică, pusă la dispoziție cu generozitate de Centrul „Sf. Nectarie”, facilitează desfășurarea unui proces educațional în condiții optime.

– Ce direcții viitoare aveți în plan în ceea ce privește dezvoltarea acestei noi discipline – „îngrijiri paliative”?

– În primul rând, în viitorul apropiat dorim să consolidăm activitatea acestei noi discipline prin cooptarea ca titulari a unor cadre didactice, pentru a asigura resursa umană, poate cea mai importantă verigă dintr-un proces educațional de calitate.

O altă direcție de dezvoltare are în vedere înființarea unui program de masterat în îngrijiri paliative, adresat atât medicilor, cât și cadrelor medicale medii.

De asemenea, vom milita pentru introducerea unor stagii de medicină paliativă în formarea medicilor rezidenți din diferite specialități, care, prin natura profilului lor, se regăsesc în echipa multidisciplinară.

Ne dorim și o conștientizare mai profundă a societății cu privire la nevoile pacienților cu boli cronice, cu prognostic limitat și a faptului că, pentru acești bolnavi și familiile lor, medicina nu se declară învinsă, ci luptă până la ultima zi de viață.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut