Procurorii clujeni, îngropați în mii și mii de dosare cu autori necunoscuți

Analiza activității Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj arată că anul trecut nu mai puțin de 21.457 cauze cu autor necunoscut au rămas în lucru, reprezentând aproape 42 la sută din totalul cauzelor de soluționat. Comparativ, în anul 2021 au fost înregistrate 20.878 cauze cu autori necunoscuți.

Conform bilanțului, la nivelul Parchetului Tribunalului Cluj și a unităților subordonate(Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin), anul trecut au trebuit soluționate 51.196 dosare penale.

Din numărul total de cauze aflate în 2022 pe rol, 33.303 de dosare penale erau rămase din anii precedenți iar 17.893 au fost înregistrate anul trecut.

Pe parcursul anului, procurorii clujeni au reușit să soluționeze 15.995 dosare.

Dintre acestea, 1.770 dosare, adică 11,71 la sută, au fost finalizate prin rechizitoriu şi acord de recunoaştere a vinovăției.

Din datele prezentate reiese că, în anul 2022, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și unităţile de parchet subordonate au întocmit anul trecut 25 dosare având ca obiect infracțiuni contra vieții, din care 10 de omor în formă consumată și 13 în formă de tentativă(la care se adaugă două ucideri din culpă), fiind soluționate 25 de cauze (7 formă consumată şi 18 în formă de tentativă). La sfârşitul anului existau în lucru 12 cauze cu autor cunoscut (din care 7 cu omor în formă consumată).

„O parte însemnată din cauzele nou intrate şi din cele soluţionate în anul 2022 (unele fiind înregistrate şi în anii anteriori), respectiv 10 cauze soluţionate cu obiect infracţiuni contra vieţii (reprezentând 58,82% din cauzele soluţionate), sunt săvârşite în forma violenţei în familie.

Procurorii au întocmit rechizitorii în 16 cauze, din care cu infracţiunea de omor 5 cauze în formă consumată şi 11 cauze în forma tentativei, în scădere comparativ cu anul 2021 când au fost întocmite 21 de rechizitorii cu obiect infracţiunea de omor, din care 5 cauze în formă consumată şi 16 cauze în forma tentativei (în anul 2020 au fost întocmite rechizitorii în 24 cauze având ca obiect infracţiunea de omor, din care 13 în formă consumată şi 11 în forma tentativei)”, se arată în analiza activității Parchetului Tribunalului Cluj.

Printre prioritățile Parchetului Tribunalului Cluj de anul trecut s-au numărat combaterea infracţiunilor de corupție. În total, la Parchetul Tribunalului Cluj, în 2022, au fost înregistrate 110 cauze de corupție. În urma cercetărilor făcute, procurorii au întocmit șase rechizitorii şi trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Comparativ, în anul 2021 a fost întocmit doar un rechizitoriu.

Infracțiuni comise de agenți de forță ai statului

O altă prioritate a procurorilor clujeni a vizat combaterea infracțiunilor comise de agenții de forță ai statului. Astfel, în anul 2022, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au fost de soluționat un număr de 86 cauze privind agenți de poliție judiciară și agenți de penitenciar. *În anul 2022 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au fost de soluţionat un număr de 86 cauze privind agenţii de forţă ai statului. Dintre acestea s-au soluționat 56 cauze, în creştere comparativ cu anul 2021, astfel: 1 rechizitoriu şi 55 clasări, la care se adaugă 2 dosare conexate, 1 dosar preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi 1 dosar disjuns şi declinat(comparativ: anul 2021 când au fost de soluţionat un număr de 82 cauze, din care s-au soluţionat un număr de 35 de cauze prin clasare, la care se adaugă un dosar conexat). Au rămas nesoluţionate la finele anului un număr de 26 dosare penale, semnificativ mai puține decât în anul predent (în anul 2021 un nr. de 46 cauze).

Tot anul trecut, procurorii clujeni au avut de soluționat 1707 de dosare privind infracțiuni silvice. În urma cercetărilor au fost întocmite nouă rechizitorii și un acord de recunoaștere a vinovăției. În total au fost trimiși în judecată 14 persoane pentru infracțiuni silvice.

În analiza de bilanț se mai arată că în cursul anului 2022 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi unităţile de parchet subordonate s-au înregistrat hotărâri judecătorești de achitare definitive, într-un număr de 15 cauze penale cu privire la 16 inculpaţi, din care 12 inculpaţi achitaţi în baza art.16 lit. b) C.pr.pen., 3 inculpaţi achitaţi în baza art.16. lit. c) C.pr.pen. şi 1 inculpat achitat în baza art.16. lit. d) C.pr.pen.

Nu au existat însă cauze în care să se dispună achitarea faţă de inculpaţi arestaţi preventiv.

C.P.

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut