Prioritățile parlamentarilor clujeni, în noua sesiune (II)

Aleșii clujeni încep, la 1 septembrie, o nouă sesiune parlamentară. Atât cei de la putere, cât și cei din opoziție au în vedere proiecte legislative ce vizează domenii precum cel economic, social, al sănătății, digitalizării sau al educației. Ei punctează câteva dintre cele mai importante inițiative.

Deputatul USR-PLUS de Cluj, Oana Murariu, are în vedere în special domeniul justiției.

„Prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară vizează, desigur, desființarea SIIJ și legile justiției, prioritățile USR PLUS în domeniul justiției, dar și proiecte cu o amprentă personală mai puternică, precum modificarea legii ajutorului public judiciar astfel încât să restabilim echitatea în accesul persoanelor la justiție, motivarea hotărârilor judecătorești, odată cu pronunțarea soluției în materie civilă, alinierea Codului muncii cu legea dialogului social în părțile contradictorii sau suprapuneri generatoare de confuzie și incertitudine în practică. Acestea sunt câteva exemple, lista fiind mai cuprinzătoare, a declarat Oana Murariu.

Deputatul USR-PLUS de Cluj, Radu Molnar are câteva inițiative legislative anunțate deja, de altfel, pe care le va depune în toamnă împreună cu colegul său de partid, senatorul Cristian Bordei. Acestea privesc întreprinderile sociale de inserție, un mecanism care ajută categoriile vulnerabile să se reintegreze în societate. Este vorba despre un pachet de 5 legi care vor modifica forma actuală a Codului administrativ, a Codului fiscal, a Legii voluntariatului și a Legii economiei sociale.

„Am început consultări cu mediul de afaceri, antreprenori și investitori pentru a lucra la modificări legislative care să ajute și să încurajeze înființarea de companii noi care creează produse proprii. Industria IT din Cluj în special, trebuie ajutată să migreze de la outsourcing la producția de proprietate intelectuală proprie, de produse dezvoltate local care ne asigură că locurile de muncă bine plătite vor rămâne în România. În acest sens, acum suntem la stadiul în care preluăm doleanțele mediului de IT din Cluj pentru a le transforma în propuneri legislative. Elementele avute în vedere sunt: definirea investitorilor acreditați și facilitățile fiscale pentru aceștia, legiferarea împrumutului convertibil sau neimpozitarea profitului reinvestit în IMM-uri din anumite domenii strategice.

Un proiect pe care lucrăm acum dar se află în stadiu incipient, este înghețarea impozitului pentru comunele care își schimbă rangul la oraș. În fiecare județ există cel puțin o comună care îndeplinește toate criteriile pentru a deveni oraș sau chiar municipiu, dar nu o face din cauza creșterii taxelor locale. Îmi propun să ajut această evoluție firească a așezărilor, printr-o propunere care îi va scuti de o creștere imediată a impozitelor, prin înghețarea pe o perioadă predefinită. Astfel, oamenii vor beneficia de servicii specifice noului statut, înainte de a fi afectați financiar”, a explicat Radu Molnar.

Și deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, lucrează la câteva proiecte importante.

„Prioritățile legislative pentru sesiunea care începe sunt: Legea privind utilizarea infrastructurii de Cloud Computing; o lege privind facilitarea accesului la internet; Legea privind utilizarea semnăturii electronice; Legea interoperabilității bazeleor de date deținute de instituțiile publice din Romania. Am o primă varianta pentru prima lege. Am primit observații de la mediul privat și voi intra într-o serie se consultări publice, respectiv consultari cu instituții publice. A doua lege este scrisă de asemenea, dar nu a fost supusă consultărilor. Pentru a treia urmează să decidem în coaliție dacă mergem pe una din cele trei variante din Parlament sau venim cu o nouă inițiativă. În ce privește ultimul proiect, acesta este început, dar este unul mai complex și necesită încă multă muncă în elaborare”, a spus Sabin Sărmaș.

Snatorul PSD de Cluj, Vasile Dîncu, prezintă, la rândul său, câteva dintre cele mai importante inițiative ale sale, avute în vedere în sesiunea aceasta parlamentară.

„Am mai multe inițiative și anume o inițiativă privind introducerea tichetului verde in România; o intițiavă privind completarea Legii muntelui, pentru facilități acordate populației montane (țintește, evident Munții Apuseni); o inițiativă privind pensiile  militarilor în rezervă și retragere”, a declarat Vasile Dîncu.

Nu în ultimul rând, senatorul social democrat mai are câteva proiecte legate de descentralizare și administrație locală, un program național pentru cultură fizică și sport și un pachet de legi pentr stimularea consumului cultural și sprijinirea investitorilor din cultură și industrii culturale. Conform lui Vasile Dîncu, inițiativa privind introducerea tichetului verde este foarte importantă pentru că duce la reglarea unor probleme legate de colectarea deșeurilor, ducând la stimularea participării populației și instituțiilor, iar cea cu pensiile militare este esențială pentru că pensionarii militari suferă o mare nedreptate din 2016, când li s au plafonat pensiile.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut