Prioritățile aleșilor clujeni, în noua sesiune parlamentară (II)

O nouă sesiune parlamentară a început, iar aleșii clujeni  își stabilesc prioritățile legislative. Acestea vizează domenii diverse de la educație și sănătate, până la energie și IT. Senatorii și deputații de la putere și din opoziție punctează câteva dintre cele mai importante prioecte – noi sau rămase restante – pe care le au în vedere în acest an.

„Continuu proiectele de digitalizare, pentru că debirocratizarea e esențială pentru bunăstarea românilor. Voi continua, de asemenea, să mă implic, în măsura permisă de atribuțiile mele, în proiectele DX A3 Tureni – care va degreva Turda de traficul infernal, DX Cluj – Dej, deosebit de important în această zonă a țării și de Centura Metropolitană. De asemenea, voi sprijini prin inițiative legislative, dar și acțiuni punctuale, antreprenorii români, care au nevoie, acum mai mult ca oricând, de stabilitate și coerență legislativă”, a declarat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, are în vedere, printre altele, un proiect de reglementare a plății bacșișului cu cardul.

„În acest moment lucrez la o modificare a legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu scopul reducerii accidentelor în rândul oamenilor și animalelor deopotrivă. În fiecare an, zeci de persoane sunt rănite și zeci de animale sunt traumatizate de utilizarea incorectă și adesea ilegală a petardelor și artificiilor. Împreună cu membrii asociațiilor de mediu din Cluj, vom schimba asta!

Apoi în ordinea priorităților urmează un proiect de reglementare a plății bacșișului cu cardul. În contextul pandemiei utilizarea banilor cash s-a redus drastic și este un trend care va continua. Măsură aceasta este menită să faciliteze o normalitate: plata cu cardul, a tuturor serviciilor. Ea va scoate de la neagru sume considerabile care sunt neimpozitate și totodată va completa în mod oficial veniturile angajaților”, a precizat Radu Molnar.

Parlamentarul clujean mai menționează că o altă măsură menită să încurajeze dezvoltarea și evoluția localităților din România este înghețarea impozitelor pentru comunele care vor să devină orașe. „Adesea majorarea impozitelor stă la baza refuzului comunității de a trece la nivelul următor, deși acesta ar aduce după sine avantaje socio-economice. Pentru a debloca acest circuit, consider că este necesară păstrarea impozitelor locale la pragul anterior, pentru o perioadă prestabilită, fapt care permite cetățenilor să beneficieze de îmbunătățiri ale calității vieții, înainte de a fi afectați financiar. Totodată, voi propune în viitorul apropiat măsuri legislative de încurajare a cercetării și inovării în România. În viziunea mea, Clujul se poate transforma într-un hub tehnologic prin încurajarea antreprenorilor din zona IT care dezvoltă proprietate intelectuală și creează locuri de muncă.

Și îmi mai propun ceva: facilitarea relației dintre cetățean și stat prin digitalizarea serviciilor publice. Un lucru normal într-o țară europeană, spre care trebuie să tindem. Tocmai de aceea, este cuprins într-un proiect mai larg de reformă administrativă a României”, a mai afirmat deputatul Radu Molnar.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, care este și secretar al Comisiei de sănătat, merge mai departe cu cel mai impotrtant proiect pe domeniul sănătății și are în vedere și proiecte din domeniul social. Astfel, o prioritate este, Legea cancerului, unde trebuie stabilite, printre altele, niște criterii de finanțare. „De asemenea, avem în vedere proiecte în domeniul social și în alte domenii în care considerăm că trebuie intervenit”, a spus senatorul clujean Laszlo Attila.

Pentru deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, principalul scop este, în această sesiune parlamentară, rezolvarea situației privind prețurile la gaz și energie, pentru că reglementările de până acum nu sunt suficiente. „O prioritate este modificarea legii privind achizițiile publice, mai exact simplificarea unor proceduri și reducerea unor termene. De asemenea, avem un pachet de legi pentru sprijinirea familiilor care vor să aibă copii, pentru îmbunătățirea demografică, iar la Legea educației vrem să concretizăm, adaptăm elemente din programul președintelui România educată. O altă prioritate este legea privind statutul minorităților”, a declarat deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond.

Cât despre social democrați, aceștia subliniau recent că prioritățile strategice ale  Partidului Social Democrat, cuprinse în programul de guvernare 2021-2024 vizează în principal domeniul sanitar, economia, munca, dezvoltarea infrastructurii și agriculturii.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut