Primul transport de ajutoare umanitare furnizate de UNICEF a ajuns în Ucraina

Primul lot de provizii umanitare UNICEF a sosit sâmbătă la Liov, în vestul Ucrainei, de la Global Supply and Logistics Hub al UNICEF din Copenhaga. Acesta face parte dintr-un convoi de șase camioane care transportă aproximativ 62 de tone de provizii spre țara devastată de război.

Materialele includ echipamente de protecție personală pentru a proteja de COVID-19 lucrătorii din domeniul sănătății, precum și provizii medicale de care au nevoie urgentă, inclusiv medicamente, truse de prim ajutor, truse pentru naștere și echipamente chirurgicale, precum kit-uri reacreaționale și pentru copilăria timpurie – anunță UNICEF în România, printr-un comunicat remis ziarului Făclia.

Aceeași sursă precizează că un lot suplimentar de materiale, inclusiv 17.000 de pături și îmbrăcăminte groasă de iarnă pentru copii, se află, de asemenea, pe drum prin Polonia, de la depozitul UNICEF Turcia din Mersin.

„Situația copiilor și familiilor din Ucraina este din ce în ce mai disperată. Aceste provizii vor oferi un ajutor atât de necesar femeilor, copiilor și lucrătorilor din domeniul sănătății”, a declarat Murat Sahin, reprezentant UNICEF în Ucraina, citat în comunicat.

UNICEF atenționează că, de când conflictul a escaladat, familiile s-au adăpostit în subteran, lipsite de serviciile de bază. Spitalele și maternitățile și-au mutat pacienții în subsoluri. În toată țara, sute de mii de oameni nu au apă potabilă din cauza deteriorării infrastructurii sistemului de alimentare. Țara nu dispune de provizii medicale esențiale și a fost nevoită să oprească eforturile urgente de a combate o epidemie de poliomielita.

„UNICEF își intensifică intervențiile pentru a răspunde nevoilor urgente ale copiilor și familiilor care trec în țările vecine. Aceste eforturi includ crearea de spații sigure «Blue Dot» de-a lungul rutelor de tranzit pentru ca mamele și copiii să aibă acces la servicii. Ca parte a răspunsului pentru copii afectați de criza din Ucraina, UNICEF face un apel pentru un total de 349 de milioane de dolari, care include 276 de milioane de dolari pentru programele sale din Ucraina și care necesită încă 73 de milioane de dolari pentru a ajuta copiii refugiați din țările vecine” – se precizează în comunicat.

Totodată, UNICEF își reînnoiește apelul pentru suspendarea imediată a ostilităților în Ucraina, pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă la cei care au nevoie. „O astfel de pauză ar permite, de asemenea, familiilor din zonele cele mai afectate să se deplaseze pentru a-și procura hrană și apă, să caute îngrijire medicală sau să își găsească un loc în care să fie în siguranță” – arată UNICEF.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut