Primul laborator dedicat screening-ului neonatal bazat pe spectrometrie de masă din România, dezvoltat la Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Reykjavik, Islanda și cu Alianța Națională pentru Boli Rare România, dezvoltă, în cadrul unui proiect pilot de screening neonatal extins, primul laborator dedicat screening-ului neonatal bazat pe spectrometrie de masă din România, METABO MS, care va fi situat în clădirea Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MEDFUTURE al UMF „Iuliu Hațieganu”.

Conferința de lansare a proiectului pilot de screening neonatal extins – METABO MS va avea loc marți, 14 martie, de la ora 12:30, în Sala Multimedia a UMF „Iuliu Hațieganu” (strada Victor Babeș nr. 8, parter), evenimentul fiind organizat de universitate și de Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE, cu sprijinul partenerilor din proiect.

Conferința va fi prezidată de rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu și directorul MEDFUTURE, prof. dr. Cristina Iuga, în calitatea de promotori de proiect, alături de partenerii din proiect: prof. dr. Ólafur Sigurjónsson, Universitatea Reykjavik, Islanda și Dorica Dan, președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare România, respectiv colaboratorii: managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, prof. dr. Claudia Gherman și șef Secție Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, prof. dr. Gabriela Zaharie.

METABO MS are ca obiectiv creșterea accesului la servicii de sănătate de tip preventiv și facilitarea accesului echitabil la asistență medicală pentru grupurile vulnerabile, inclusiv populația romă, dar și evaluarea incidenței bolilor înnăscute de metabolism în grupul țintă studiat. Testele efectuate pe perioada de implementare a proiectului (2023-2024) sunt oferite în mod gratuit nou-născuților din grupul țintă al proiectului – precizează organizatorii.

METABO MS se desfășoară la nivel regional, cu suportul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, prin Laboratorul Regional de Screening Neonatal care deservește județele Cluj, Bihor, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu Mare. Acest proiect pilot este complementar Programului Național de Screening Neonatal și este finanțat prin programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”- Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, cu suport financiar prin Granturile SEE și Norvegiene finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia și Ministerul Sănătății România.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut