Primăriile folosesc din ce în ce mai mult internetul

Au trecut de mult vremurile când toboșarul comunei își agăța de gât obiectul muncii pentru a transmite locuitorilor diferite convocări la adunări cetățenești, desfășurarea unor evenimente importante din viața comunității, sau demararea unor lucrări de interes public în satele componente ale unității administrativ teritoriale. Câteva din gălăgioasele tobe, ce provocau mare interes prin semnalul lor în secolul trecut, au ajuns acum piese documentare expuse în amenajările muzeale din unele comune.

O mare parte a tinerei generații nu știe că toba a avut și alte utilități publice, când internetul încă nu se născuse, însă bunicii mai pot umbla prin amintiri pentru a rememora mesajele toboșarului, care erau destul de mobilizatoare și chiar obligatorii.

Tehnologiile moderne au scos toba la pensie, iar internetul este suveran, generos și aproape geamăn minții umane pe care o sprijină în tot ceea ce face.

În 2021 nu cunosc un oraș, municipiu, sau comună din județul Cluj fără să fie racordate la rețeaua tehnologică a internetului, de care să beneficieze primăriile, serviciile și instituțiile publice, societățile comerciale, dar și populația.

Îmbucurător este faptul că multe primării folosesc din plin aceste dotări moderne în activitatea zilnică, ba mai mult au trecut la dezvoltarea unor programe prin care informează permanent populația prin diferite rețele , cum ar fi: Facebook, Mail, Messenger, asupra principalelor proiecte de dezvoltare a localităților cât și asupra evenimentelor dorite, sau ne dorite, ce apar în viața complexă a unei comunități.

Pe lângă modul exemplar cum reușesc să comunice primăriile din Cluj – Napoca, Turda, Huedin, trebuie să apreciem și un mare număr de comune care promovează această transparență electronică în tot ce întreprind, fiind un bun mijloc de consultare și dialog cu contribuabili. Nominalizăm aici Primăria Apahida, care-și prezintă de mai bine de patru ani programele de dezvoltare locală, proiectele de hotărâri ale Consiliului local, dar și imagini permanente cu lucrările fizice din șantierele comunei.

Lăudabil este faptul că prin revenirea în funcția de primar, la Cojocna, a dlui Sorin Ranga, tot ce se întâmplă în această comună găsim și pe Facebook. Bunăoară, sunt anunțate zilele când se ridică gunoaiele, defecțiunile și remediile ce se fac în rețeaua de apă a comunei, lucrările de reabilitări drumuri, asanarea unor vetre de gunoaie, situația vaccinării COVID, măsuri de protecție împotriva incendiilor pe timp de iarnă, ordinea de zi a ședințelor de Consiliu local, iar ultima postare se referă la lucrările de reabilitare și punere în funcțiune a canalizării și condițiile de folosire a acesteia de către localnici.

În același mod procedează, mai nou, și conducerile comunelor Cămărașu, Mărișel, Geaca, Ciucea, Florești, Frata și multe altele, fapt ce dovedește că digitalizarea poate fi implementată cu bune rezultate în toate serviciile ce funcționează în administrațiile publice din județul nostru, asigurând un permanent dialog benefic și un schimb de experiență multe alte instituții și administrații publice.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut