Parc industrial la Gherla

Vara trecută, în plină campanie electorală, primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan promitea, printre altele, sprijinirea antreprenorilor din localitate, care se confruntă cu numeroase probleme.

Printre acestea și lipsa terenurilor în urbea de pe Someş, unde, după 1989, marile unităţi industriale (Întreprinderea de sticlărie menaj Somvetra, Fabrica de confecţii metalice Someşul, Fabrica de covoare, Fabrica de spirt, Întreprinderea agricolă de stat etc.) s-au desfiinţat. Numai fostul CPL a mai rămas, dar şi această unitate s-a împărţit în două: Sortilemn şi Becker. Micile ateliere deschise ulterior nu au reuşit să asigure suficiente locuri de muncă pentru şomeri, care, în ultimii 20 de ani, au luat calea Occidentului (mai ales Spania şi Italia).

Însă, antreprenorii locali fac eforturi pentru a-ți dezvolta unitățile. Recent am consemnat câteva exemple: un investitor gherlean a construit pe strada Clujului o modernă fabrică de mobilă, iar pe strada Dejului un antreprenor din domeniul transportului a înfiinţat un atelier de service pentru cele 70 de microbuze şi autobuze din dotare, la care a adăugat recent un loc de parcare asfaltat. Am dat doar două exemple, dar în Gherla sunt încă zeci de antreprenori cu astfel de iniţiative. Unii sunt în căutare de terenuri pentru construcţii, iar alţii încă nu dispun de resursele financiare necesare demarării lucrărilor.

Primăria Municipiului Gherla doreşte să înfiinţeze în acest an un parc industrial, unde să asigure suprafeţe libere în vederea investiţiilor. Edilii au noroc, deoarece Agenţia Domeniului Statului dispune pe teritoriul oraşului 100 hectare, din care 10 hectare pentru a realiza un parc industrial, după modelul marilor municipii din ţară. Este un proiect mai vechi al administraţiei locale.

Un alt sprijin este menţinerea taxelor şi impozitelor pentru operatorii economici, care nu au crescut faţă de anul trecut. Un avantaj deloc de neglijat pentru oamenii de afaceri din localitate, care şi aşa au avut de suferit în perioada pandemiei.

Mai nou şi în mediul rural se înfiinţează parcuri industriale. În comuna Sic, de exemplu, printre proiectele Primăriei pe acest an se află şi atribuirea de terenuri acelor întreprinzători particulari care doresc să realizeze investiţii pe raza localităţii (cândva acolo a funcţionat şi o mină de sare). Deja mai mulţi clujeni s-au interesat de acest proiect.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut