Primăria Turda vrea să-și reabiliteze sediul cu fonduri PNRR

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei a anunțat că a fost depus proiectul privind „Renovarea energetică aprofundată a Clădirii Primăriei Municipiului Turda” pe componenta C10, valul renovării cu finanțare prin PNRR, derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

„Obiectivul specific vizat prin acest proiect este reducerea consumului anual de căldură pentru încălzirea clădirii. Astfel, lucrările vor viza izolarea termică a clădirii, modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme inteligente de alimentare cu energie (instalații cu panouri fotovoltaice), refacerea finisajelor interioare/exterioare și repararea acoperișului. De asemenea, prin acest proiect se prevăd și două puncte de încărcare pentru vehicule electrice. Valoare proiect: 10.212.141 lei fără TVA. Totodată, prin același program, am depus proiecte prin care să eficientizăm energetic clădiri publice (spital, școli și grădinițe) dar și clădiri rezidențiale multifamiliale (4 blocuri) din municipiul nostru”, a anunțat Cristian Matei.

Primăria din Turda (Piața 1 decembrie 1918 nr.28) a fost construită între anii 1884-1886 în stil Neo-Renaissance (neorenascentist) și a fost inițial sediul prefecturii comitatului Turda-Arieș.

Fosta Prefectură din Turda (actuala Primărie) este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015 (cod LMI CJ-II-m-B-07788).

Palatul a fost construit de către antreprenorul Gyula Hórvath, după planurile arhitectului Halmai Andor. La 15 noiembrie 1885 clădirea s-a terminat, iar la 13 februarie 1886 s-a dat oficial în funcțiune. După desființarea Comitatului Turda-Arieș, clădirea a fost preluată de Primăria orașului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut