Primăria Cluj-Napoca va achiziționa sediul BCR cu 5,8 milioane euro

Consilieii locali clujeni au aprobat, luni, în ședință extraordinară, cu 20 de voturi pentru, un vot împotrivă și cinci abțineri, cumpărarea sediului BCR, bancă deținută de austrieci, situat pe strada George Barițiu nr. 10-12, de către municipiul Cluj-Napoca, urmare a exercitării dreptului de preemțiune prin Hotărârea nr. 467/2022. Primarul Emil Boc nu a fost prezent la ședință.

Votul de luni a venit după un eșec, în ședința ordinară de săptămâna trecută, când nu s-a strâns numărul de voturi suficiente (19) pentru ca această inițiativă să treacă. Consilierul PSD Vladimir Mătușan a votat împotrivă, iar reprezentanții USR s-au abținut. Nu au lipsit discuțiile și înțepăturile între consilierii puterii și cei ai opoziției, invocându-se pe de o parte, faptul că inițiativa nu este oportună, iar pe de altă parte, contextul votului negativ dat de Austria în ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Astfel, consilierul local USR Călin Groza a amintit niște declarații ale primarului Emil Boc pe acest subiect, conform cărora Austria a făcut o nedreptate României, numind-o Rusia Uniunii Europene. Călin Groza a spus că USR rămâne consecventă în ce privește acest proiect, abținându-se, ca și data trecută, de la vot. La rândul său, social democratul Vladimir Mătușan a precizat că votează împotrivă tocmai din cauza poziției acestei țări față de România în ce privește aderarea României la Schengen, și a subliniat că deși acest preț a fost negociat, lucru pozitiv de altfel, suma pe care ar urma să o plătească municipalitatea rămâne mare.

Pe de altă parte, viceprimarul Dan Tarcea a subliniat că deși Austria a făcut o mare nedreptate poporului român, pentru că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru aderare, rămâne necesitatea inițiativei. „Necesitatea (n.red de a avea acest spațiu) nu a dispărut, nevoia rămâne. nu dăm acest bani pentru Austria ci pentru necesitatea clujenilor. Clujenii au nevoie de un spațiu adecvat ca să își desfășoare activitățile în relația cu primăria”, a subliniat Dan Tarcea.

Astfel, primăria urmează acum să cumpere sediul BCR cu 5,8 milioane euro, sumă la care s-a ajuns după mai multe negocieri.

Inițial, instituția a cerut 6,5 milioane de euro, însă pentru stabilirea prețului s-a format o comisie de negociere.

În această clădire ar urma să fie mutați o parte dintre angajații primăriei, din mai multe motive.
Inițiativa achiziționării sediului băncii a fost anunțată de municipalitate în luna iulie a anului curent. La acea vreme, primarul Emil Boc explica faptul că, printre altele, clădirea de la Taxe și impozite este într-o stare avansată de degradare și este prinsă într-un proces de modernizare, care înseamnă mutarea funcționarilor din această clădire pentru consolidarea ei. „Această clădire în care ne aflăm are nevoie de consolidare a podului și a acoperișului, pentru că este o clădire veche, istorică”, mai explica Emil Boc.

Primarul a mai atras atunci atenția că această investiție poate fi amortizată în câțiva ani, clădirea rămânând în patrimoniul primăriei, și dată, spre exemplu, în chirie.

Argumentele social democraților

Anterior acestui vot, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a transmis punctul de vedere al social democraților clujeni cu privire la necesitatea inițiattivei de cumpărare a sediului BCR.

„Este oare achiziționarea clădirii BCR o necesitate reală? PSD Cluj consideră că această achiziție nu este prioritară și nu aduce un beneficiu real cetățenilor clujeni.

În fiecare toamnă părinții trăiesc cu spaimă că micuții lor nu vor prinde un loc la creșă, fiind nevoiți să acopere costuri imense pentru îngrijirea copilului, la domiciliu.

Construirea de noi creșe în cartierele supraaglomerate ar fi o investiție optimă ce ar duce la rezolvarea acestei probleme.

În fiecare toamnă mii de studenți trăiesc cu teama că nu vor avea unde locui atunci când decid să își urmeze visele și să se perfecționeze într-un anumit domeniu.

Construirea de noi cămine reprezintă un mod clar și sigur de suplimentare a locurilor pentru studenți.

În fiecare an sute de tineri pleacă din orașul nostru pentru a-și întemeia o familie în alta parte, deoarece traiul aici devine insuportabil, iar facilitățile pentru aceștia sunt aproape inexistente. Astfel, locuințele sociale reprezintă o necesitate și o soluție reală.

Aici trebuie investiți banii din bugetul orașului Cluj- Napoca. Acestea sunt nevoile reale pe care administrația Boc trebuie să le gestioneze.

Suntem conștienți de problemele care apar pe parcursul unui mandat, dar cu toate acestea trebuie identificate soluțiile cele mai bune pentru oraș și pentru bugetul acestuia, care să se reflectă în creșterea calității vieții cetățenilor.

În viziunea noastră,  primăria nu trebuie sa aibă tiparul de gândire a unui dezvoltator imobiliar, ea trebuie să gândească orice achizitie în funcție de necesitățile și nevoile cetățenilor.

În acest caz, dacă discutăm despre o supraaglomerare a aparatului bugetar, desi, aici, ar necesita o dezbatere publică, o construcție nouă, pe un teren al primăriei ar putea fi cea mai bună soluție. Soluție care ar oferi capacitatea administrației de a-și îndeplini nevoile, dar și de a veni în sprijinul cetățenilor clujeni, în mod real.

Astfel, PSD Cluj solicită  consilierilor locali, dar și primarului Emil Boc să ia în considerare argumentele aduse anterior și să se opună achiziționării clădirii BCR în valoare de 5,8 milioane de euro”, a declarat Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut