Prima generație fără tutun

Comisia Europeană a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun şi a primei generaţii europene fără tutun până în 2030”.

Astfel, organizatorii iniţiativei solicită Comisiei să propună o legislaţie care să salveze noile generaţii de dependenţa de tutun, să acţioneze împotriva pericolelor legate de mediu şi împotriva fumatului. Mai exact, aceştia solicită Comisiei să propună acte juridice pentru a pune capăt vânzării de produse din tutun şi nicotină către cetăţenii născuţi din 2010 încoace.

Fosta social democrată Aurelia Cristea, fost deputat și ministru, și totodată, inițiatoarea Legii antifumat, salută această măsură. „Este o inițiativă binevenită și căreia sper să ne raliem și noi, România, pentru că de obicei, rămânem în urmă la lucruri care pot fi rezolvate foarte simplu din punct de vedere al protejării sănătății și al prevenției în sănătate și, efectiv, al protecției mediului.

Faptul că Comisia Europeană s-a gândit la o astfel de inițiativă înseamnă că lucrurile au ajuns într-un moment în care chiar trebuie să luăm măsuri mai ferme, în ceea ce privește protejarea tinerei generații de efectele tutunului și ale consumului de tutun. Dependența de tutun uan destul de grea și este, practic, factorul de risc cel mai mare pentru bolile de inimă. De aceea, în România există o stfel de inițiativă- Inițiativa 2035, prima generație fără tutun. Comisia Europeană și-a propus, se pare, chiar 2030, și asta nu poate decât să ne bucure pe cei care suntem în această inițiativă – România 2035 fără tutun.

În prezent, în țara noastră, încă se fac eforturi susținute din partea asociațiilor medicale și a ONG-urilor care militează pentru prevenția în sănătate, pentru ca legislația să fie înăsprită, în ceea ce privește consumul de tutun în spațiile publice, și mai ales consumul acestor așa zise device-uri electronice care nu produc fum, dar sunt la fel de toxice, poate uneori chiar mai toxice decât dependența de tutun. Acestea conțin foarte multe substanțe care afectează căile respiratoii. Foarte multe intervenții de urgență au fost constatate în ultima perioadă în toate țările în care au prins avânt aceste noi forme de consum de tutun”, a spus Aurelia Cristea.

Și unii politicieni clujeni susțin o astfel de inițiativă și atrag atenția asupra consecințelor dependenței de tutun în rândul tinerilor mai ales.

„Mi se pare foarte interesantă propunerea. E o foarte mare problemă cu tutunul în general și în special la tineri. Deși avem o legislație care teoretic ferește minorii de tutun și interzice fumatul în locurile publice ea nu se aplică aproape deloc. Pe scările Parlamentului se fumează din greu. În licee există camera profesorală unde se fumează din greu. Liceenii, dar și cei din gimnaziu fumează din greu. Aproape că nu se mai feresc de profesori, care . o bună parte, fumează și ei. E o problemă generalizată. Deci ideea mi se pare atrăgătoare. Trebuie studiată pentru a nu cădea într-o extremă care să încurajeze piața neagră, să poate fi aplicabilă, pentru că deocamdată avem legi anti-fumat, dar care nu se aplică aproape deloc”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

„Nu sunt fumător așa că pentru mine este ușor de înțeles, acceptat și aplicat o astfel de decizie. Totuși pentru cei care aleg să fumeze îmi imaginez că nu este ușor. Evident că îmi doresc ca numărul celor care fumează să se reducă și sper să realizăm acest lucru prin acțiuni și măsuri care să facă din stilul de viață sănătos ceva atractiv pentru noile generații”, a spus, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan. “Initiativa antitutun mi se pare foarte bună și necesară. De altfel, eu am susținut în Parlament extinderea prevederilor privind interdicția fumatului în spațiile publice și la țigările electronice, dar propunerea mea a fost respinsă, din păcate”, a precizat și deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Solicitările concrete ale inițiativei

Iniţiativa solicită, ”pentru ca noile generații să nu devină dependente de tutun”: să se promoveze prima generație europeană fără tutun până în 2028, punând capăt vânzării produselor din tutun și nicotină cetățenilor născuți începând cu 2010; să se creeze o rețea europeană de plaje și maluri de râuri fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și mai durabile din punctul de vedere al mediului; să se creeze o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și să se reducă contaminarea și riscul de incendii; să se extindă spațiile în care nu sunt permise țigările și țigările electronice, în special spațiile care sunt frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, spectacole și terasele restaurantelor).

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut