Președintele Senatului Republicii Franceze, Doctor Honoris Causa al USAMV

Președintelui Senatului Republicii Franceze, Gérard Larcher, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în 12 iunie, la Ambasada României la Paris.

Distincția va fi acordată la propunerea rectorului USAMV, prof. dr. Cornel Cătoi, căruia i se alătură și membrii Consiliului de Administrație al USAMV Cluj-Napoca. Din delegația care va fi prezentă la Paris vor face parte și membri ai mediului academic și de business din România și Franța – a anunțat universitatea clujeană.

Într-un comunicat remis, luni, presei, se amintește că Gérard Larcher este medic veterinar, diplomat al prestigioasei instituții de învățământ superior și de cercetare ”Ecole Nationale Vétérinaire de Lyon” (din 1973), a activat timp de 14 ani ca medic veterinar specialist în domeniul cabalinelor, atingând performanțe deosebite la concursuri de sărituri peste obstacole, în special în anul 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când a obținut alături de echipa ecvestră a Franței medalia de aur. S-a remarcat și prin performanțe manageriale, care au fost evidențiate de funcțiile politice pe care le-a deținut în cadrul Guvernului și al Senatului Republicii Franceze – ministru, vicepreședinte Senat, președinte și vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Economice, iar din 2014, președinte al Senatului Republicii Franceze. Această funcție a mai ocupat-o și între anii 2008 – 2011. A devenit Cavaler al Legiunii de Onoare în 2005, iar zece ani mai târziu a fost distins de către Casa Regală spaniolă cu Marea Crucea a Ordinului Meritului Civil.

„În urmă cu câțiva ani, o delegație a universității noastre a fost primită de domnul Gérard Larcher, iar această întâlnire a contribuit la întărirea relațiilor de cooperare dintre universitatea noastră și celelalte universități de profil din Franța și la realizarea unor proiecte comune, cu precădere din domeniul medical veterinar. În acest context, Consiliul de Administrație și Senatul universității noastre consideră că acordarea titlului Doctor Honoris Causa domnului Gérard Larcher reprezintă o recunoaștere a contribuțiilor acestuia la dezvoltarea învățământului medical veterinar clujean și la afirmarea internațională a României” – se precizează în comunicat.

Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa Domnului Gérard Larcher se înscrie în seria evenimentelor din cadrul Sezonului România – Franța 2018-2019, care  coincid cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu aniversarea celor 150 de ani de existență a USAMV Cluj-Napoca – menționează documentul citat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie