Președintele Parlamentului Republicii Moldova, în vizită la Patriarhia Română

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al Guvernului României, s-au întâlnit, joi, 19 ianuarie, la Patriarhia Română, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru a discuta modalități concrete de a sprijini mai intens activitățile Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

„În cadrul întrevederii s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova” – informează Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Aceeași sursă precizează că președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

„Această întâlnire a președintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Patriarhul României arată deschiderea noii conduceri de stat a Republicii Moldova față de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum și contribuția activă a domnului Ion-Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, și a domnului Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al Guvernului României, în această schimbare de atitudine a autorităților de la Chișinău” – apreciază Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

M. T.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut