Președintele hornarilor: Apelați la specialiști pentru curățarea hornurilor!

În acest an, trei persoane și-au pierdut viața și alte 14 au fost afectate în urma intoxicațiilor cu monoxid de carbon, una dintre cauze fiind coșurile de fum obturate.

Suntem în perioada de pornire a echipamentelor de încălzire cu gaze naturale și a curățării coșurilor de fum și a sistemelor de evacuare a gazelor arse. Sunt operațiuni importante, întrucât intoxicațiile cu monoxid de carbon, soldate din păcate cu numeroase decese, sunt cauzate în cea mai mare parte de coșuri de fum obturate sau de neetenșeități la sistemele de evacuare a gazelor arse.

Delgaz Grid afirmă că, în primele zece luni ale anului, în aria de activitatea a companiei au avut loc opt incidente, iar în urma acestora trei persoane și-au pierdut viața asfixiate, alte 14 fiind grav intoxicate cu monoxid de carbon. De aceea, curățarea coșurilor de fum și a canalelor de evacuare a gazelor arse este o prioritate. Operațiunile trebuie să fie făcute numai de persoane autorizate.

“Inspecția pe exterior a casei pentru a vedea dacă putem face curățarea fără a pune în pericol ceva sau pe cineva, inspecția video pe interior a coșurilor de fum, curățarea propriu-zisă care poate fi urmată, în funcție de ce găsim în interiorul coșului, de proba de etanșeitate sau o videoinspecție sunt etapele pe care profesioniștii în domeniu le parcurg atunci când se ocupă de coșurile de fum”, spune Cristian Simion, președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Seminee.

Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon, trebuie ca în bucătăriile din blocuri, unde sunt aragazuri, să existe canale sau grile de ventilare neobturate, pentru evacuarea gazelor spre exterior. La case trebuie verificate coşurile de fum, hornurile, îmbinările între aparatele de încălzire şi coşuri, precum și garniturile de etanşare de la focare. În locuinţe trebuie montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore când identifică prezența acestui gaz.

Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat și odată acumulat în încăpere devine periculos. Simptomele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, ameţeli, dureri de cap și somnolență. Cei intoxicați trebuie scoși la aer curat, contactat serviciul medical de urgenţă, iar încăperile aerisite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut