Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie: Nu aş vrea să se spună despre români că sunt un popor trist

Preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, medicul Doina Cozman, consideră că nu a crescut numărul românilor care suferă de boli psihice, ci doar s-a mărit numărul celor care cer ajutorul medicilor psihiatri, informează AGERPRES.

„În cazul psihiatriei s-a mărit adresabilitatea la a apela la medicul psihiatru, aşa că eu nu cred că este o mai mare incidenţă a pacienţilor”, a declarat medicul Doina Cozman.

Cozman a ţinut să precizeze în deschiderea Congresului Naţional de Psihiatrie de la Sibiu, că nu ar vrea „să se spună despre români că sunt un popor trist.” „În statisticile care apreciază sănătatea publică, există trei criterii de apreciere care vin din partea psihiatriei: un criteriu este nivelul de alcoolism din ţara respectivă, al doilea criteriu este rata suicidiului, al treilea criteriu este prezenţa bolilor psihice. (…) Noi, psihiatrii, suntem într-un fel şi un fel de barometru al simţului psihologic al poporului dintr-o ţară. (…) S-a spus la început, imediat după Revoluţi, că suntem un popor de handicapaţi. Iată că nu se mai spune acest lucru. Dar nu aş vrea să se spună despre români că sunt un popor trist”, a mai spus preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, medicul Doina Cozman.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie organizeaz la Sibiu, în perioada 29 mai – 1 iunie, a 7-a ediţie a Congresului Naţional de Psihiatrie. Ediţia din acest an are ca temă principală „Sănătate mintală şi psihiatrie: tradiţii, provocări şi perspective”.

Articole din aceeasi categorie