Preoții ortodocși, invitați „insistent” să se implice ca voluntari în acțiunile filantropice, pe perioada pandemiei COVID-19

Patriarhia Română recomandă „insistent” implicarea ca voluntari a tuturor clericilor, membrilor Consiliilor și Comitetelor parohiale care nu au vârsta de peste 65 de ani și îndeplinesc celelalte cerințe legale pentru acest tip de activitate, precum și a membrilor organizațiilor de tineret sau caritabile ortodoxe, în acțiunile filantropice ale Bisericii, din această perioadă de pandemie.

De asemeni, recomandă tuturor structurilor Bisericii Ortodoxe Române ca, în toate activitățile filantropice derulate în contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID – 19) și a instituirii stării de urgență națională, să respecte riguros regulile de igienă și cele de protejare a sănătății beneficiarilor și voluntarilor.

Pentru „un mod de acțiune unitar și corelat cu eforturile instituțiilor statului care au atribuții în domeniu”, la nivelul parohiilor recomandă organizarea unui grup de acțiune alcătuit din preoți, diaconi, cântăreți, voluntari și specialiști din cadrul parohiei, care să analizeze situația concretă din parohie, să identifice cazurile bătrânilor și persoanelor vulnerabile, precum și posibilitățile de a ajuta concret (legătura între membrii grupului ținându-se telefonic sau online).

„În mod obligatoriu, grupul de acțiune va trebui să coopereze cu autoritățile publice locale, pentru eficiență în acțiune și respectarea riguroasă a dispozițiilor legale în vigoare. Preotul paroh va menține legătura între grupul de acțiune la nivelul parohiei, pe care îl conduce, și responsabilii desemnați de centrul eparhial, autoritățile locale, ONG-uri, dar și cu potențialii beneficiari și voluntari/ donatori. Grupul de acțiune va desemna responsabili din cadrul său, care să intre în legătură, telefonic sau online, cu persoanele care necesită sprijin. Acolo unde există posibilitatea, parohia va populariza, prin intermediul mijloacelor online, platforma ajutacubucurie.ro și TelVerde 0800800368, cu acoperire națională, înscriind voluntarii proprii în respectiva baza de date” – recomandă Patriarhia Română.

Conform recomandărilor transmise vineri, grupurile de acțiune din parohii se vor ocupa de distribuirea de alimente neperisabile sau/ și hrană caldă, efectuarea și livrarea cumpărăturilor uzuale (alimente, medicamente, produse de igienă), identificarea de binefăcători care să se implice financiar sau prin donații de produse alimentare și igienico-sanitare în beneficiul persoanelor vulnerabile identificate în parohie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Preoții ortodocși, invitați „insistent” să se implice ca voluntari în acțiunile filantropice, pe perioada pandemiei COVID-19

  1. Aurel Bria

    In sfårsit ceva bun….dar faceti activitåti religioase NUMAI online sau la radio, Tv…