Premiul European Heritage Award/ Premiul Europa Nostra 2023 pentru Via Transilvanica

Via Transilvanica, un traseu de drumeție de lungă distanță, care se întinde pe 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO, este unul dintre câștigătorii din acest an ai Premiului European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra. Punând accentul pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă, conservând și cultivând în același timp patrimoniul de-a lungul traseului său și creează o sursă de mândrie locală și internațională durabilă.

Cele 30 de realizări remarcabile în materie de patrimoniu din 21 de țări, care au primit în 2023 cea mai înaltă distincție europeană în domeniu, au fost anunțate marți, 13 iunie, de Comisia Europeană și Europa Nostra. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din experți în domeniul patrimoniului din întreagă Europa, în urma evaluării de către comitetele de selecție responsabile de examinarea cererilor de premiere, care anul acesta au fost depuse de organizații și persoane fizice din 35 de țări europene.

„Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea lor bine meritată. Acestea sunt exemple inspirate care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile și mai incluzive. Poveștile lor de succes demonstrează modul în care adversitatea poate fi depășită prin punerea în comun a expertizei, a dedicării, a creativității și a inovației. Aștept cu nerăbdare să îi întâlnesc personal și să îi sărbătoresc pe toți câștigătorii la ceremonia de decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în iubitul nostru Oraș de Patrimoniu Mondial, Veneția” – a declarat Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și președinta Europa Nostra, conform unui comunicat al organizatorilor.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția, Evenimentul va fi onorat cu participarea Ceciliei Bartoli, președintele Europa Nostra și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas. În cadrul ceremoniei vor fi anunțați laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an și care vor primi câte 10 000 euro fiecare. Ceremonia va fi un moment important al Summitului European al Patrimoniului cultural 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie, în orașul Veneția.

Susținătorii și pasionații de patrimoniu sunt invitați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Public Choice Award 2023, îndreptățit să primească un premiu în bani în valoare de 10.000 de euro. Susținătorii Via Transilvanica sunt încurajați să voteze proiectul ca și câștigător la votul publicului, pe https://vote.europanostra.org/.

Premiile europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 21 de ani, premiile au fost un instrument-cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural și natural pentru societatea, economia și mediul Europei. Premiile au evidențiat și diseminat excelența în materie de patrimoniu și cele mai bune practici în Europa, au încurajat schimbul transfrontalier de cunoștințe și au conectat părțile interesate de patrimoniu în cadrul unor rețele mai largi. De asemeni, au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, premiile au promovat o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni.

Cererea de înscrieri pentru ediția din 2024 a premiilor este deja deschisă. Candidaturile pot fi depuse online prin intermediul www.europeanheritageawards.eu/apply.

***

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distanță din România, inaugurat în 2022, după patru ani de muncă dedicată, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Proiectul remarcabil de înființare a acestui traseu a fost condus de Tășuleasa Social, un ONG care se ocupă de peste 23 de ani de activități educaționale, sociale, de mediu și culturale.

Traseul este marcat de indicatoare și borne de andezit, sculptate individual de artiști naționali și internaționali, care înfrumusețează frumos întregul traseu. Via Transilvanica oferă călătorilor o oportunitate unică de a întâlni comunitățile locale, de a se întâlni cu locuri extraordinare și cu mediul natural și de a se implica în patrimoniul local și într-o istorie care se întinde pe o perioadă de peste 2.000 de ani.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut