Premiile Galei MUSICRIT, ediția I

Cu prilejul primei ediții a Galei Premiilor MUSICRIT, două distincții au pus din nou Clujul pe harta excelenței în domeniul artistic.

Astfel, Premiul de Excelență pentru premiera românească Dodici Anni Dopo de Mario Menicagli a fost acordat Operei Naționale Române Cluj-Napoca, premiu ridicat de Maestrul Adrian Morar, dirijorul spectacolului prezentat în deschiderea stagiunii actuale a instituției lirice clujene. Cu ocazia Galei, baritonul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, David Pogana, totodată interpret în cadrul premierei amintite, a fost invitat să susțină un moment muzical, alături de artiști consacrați.

Adrian Morar

Adrian Morar este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, specializările dirijat cor și canto. Actualmente este dirijor al Operei Naționale Române din Cluj. Cariera sa include prestații atât în țară cât și în străinătate (Franţa, Elveţia, Grecia, Ungaria, Germania, Spania şi Thailanda). A colaborat cu Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, orchestre simfonice din Iași, Timişoara, Cluj-Napoca, Ploiești, Botoșani, Braşov, Craiova, Tîrgu-Mureş, Sibiu, Oradea, Satu-Mare.

La o altă categorie, „Artistul liric al anului”, premiul primei ediții a Galei MUSICRIT a revenit baritonului George Petean, originar tot din Cluj-Napoca.

George Petean

George Petean este absolvent al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” și al Conservatorului clujean, iar debutul l-a avut pe scena Operei Române din Cluj, în piesa Don Giovanni, unde a interpretat rolul principal. Totodată, baritonul a devenit cunoscut și peste hotare, odată cu opera Boema, prezentată la Roma, ulterior repertoriul său cuprinzând prezențe pe numeroase scene lirice din Europa.

Laureații celorlalte categorii au fost după cum urmează: Anca Ioana Andriescu – Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate de 40 ani pusă în slujba Radioului public; Monica Isăcescu – Premiul pentru proiecte culturale, pentru inițiativa „Case de muzicieni”; Radu Mihalache – „Tânărul jurnalist al anului”, pentru emisiunea „Doctorul de partituri”; Cristina Comandașu – Premiul pentru proiecte muzicale, acordat pentru seria de evenimente „Moștenitorii României muzicale”; Premiul pentru cea mai bună stagiune lirică din țară – Opera Națională Română din București; Premiul pentru cea mai bună stagiune simfonică din țară – Filarmonica „George Enescu”; Premiul „In Memoriam Grigore Constantinescu” – Smaranda Oțeanu Bunea, pentru întreaga activitate; Premiul pentru critică muzicală – Dumitru Avakian; Premiul pentru publicistică – Costin Popa; Premiul pentru management cultural – Mihai Constantinescu, fost director Artexim; Premiul „Evenimentul aniversar al anului” – Festivalul Internațional și Concursul Internațional „Hariclea Darclee” – ediția 25; „Instrumentistul Anului” – violoncelistul Andrei Ioniță.

Premii de Excelență au mai fost acordate Operei Naționale Române din Timișoara, Operei Naționale Române din Iași, Filarmonicii din Sibiu, domnului Dorin Ioniță, organizatorul Festivalului de Muzică Vara Magică, violistului Răzvan Popovici, violonistei Diana Jipa, pianistului Ștefan Doniga și Asociației „Isvor”.

La această ediție, Trofeul MUSICRIT a revenit ansamblului „Violoncellissimo”.

Gala Premiilor MUSICRIT Ediția I a fost organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) și a fost transmisă în direct de TVR Cultural, Radio România Muzical şi România Cultural. Evenimentul a fost prezentat de Luminiţa Arvunescu, preşedinta Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali, realizator Radio România Muzical, şi Marius Constantinescu, jurnalist TVR Cultural.

Iulia GHIDIU

Foto: Luminița Arvunescu, Opera Națională Română Timișoara

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut