Premieră în implementarea fondurilor europene. Peste 1,4 miliarde de euro pentru Regiunea de Nord Vest, gestionați direct de la Cluj

Zona de nord-vest a României va beneficia până în anul 2027 de 1.437.252.471 euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest.

Programul a fost lansat, marți, la Cluj-Napoca în prezența ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a secretarilor de stat Ovidiu Cîmpean și Adrian Răulea, a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a numeroși delegați din partea administrațiilor locale și județene din zonă.

În premieră, Program Regional va fi gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest(ADR-NV), în calitate de autoritate de management Program Regional.

Momentul cel mai important al întâlniri de la Centrul de Cultură Urbană Casino a fost semnarea Declarației comune dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția pentru Dezvoltare Nord-Vest.

În intervenția sa, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a ținut să arate că evenimentul este unul istoric deoarece de acum deciziile privind implementarea Programului Regional nu se mai iau la București.

Pentru România, descentralizarea financiară, descentralizarea dezvoltării regionale și implementarea Programului Regional la nivelul fiecărei regiuni sunt aspecte de o importanță deosebită. Este pentru noi toți, un moment istoric, un moment în care soarta fiecărei regiuni este luată în propriile mâni de către fiecare Agenție. De acum, deciziile se vor lua în timp real și situațiile apărute în implementarea programelor se vor rezolva în timp real, în favoarea beneficiarilor. De acum viața noastră s-a schimbat”, a spus Marcel Boloș, precizând că pentru programele regionale cheia succesului este descentralizarea.

Primarul Emil Boc a explicat în cadrul unei intervenții video că pentru prima dată după Revoluție se face un prim pas spre regionalizare și absorbția descentralizată a fondurilor europene. „Fără implicarea domnului ministru Marcel Boloș, acest lucru nu s-ar fi realizat. Este un punct câștigat”, a spus Emil Boc, subliniind că până acum peste 420 de milioane de euro au fost atrași la Cluj-Napoca, lucru care, spune primarul, a schimbat calitatea vieții. Totodată, edilul a dat asigurări că în continuare va fi accelerat procesul de atragere de fonduri europene deoarece constituie „este o cale de dezvoltare a comunității”. Edilul a atras atenția că este nevoie de eficientizarea și simplificarea procedurilor în derularea proiectelor europene.

„Avem o problemă cu capacitatea administrativă. Adică aceeași oameni trebuie să se ocupe de trei lucruri deodată, să închidă exercițiul financiar 2014-2022, de declanșarea noului exercițiu financiar 2021-2027 și de PNRR. Dacă vrem să fim eficienți avem nevoie de flexibilitate și eficiență și, totodată, să simplificăm procedurile.

Eurodeputatul Daniel Buda a arătat, tot prin intermediul unei intervenții video, că politica de coeziune are ca scop înlăturarea disparităților sociale între regiunile UE. „Politica de coeziune trebuie să fie prezentă în fiecare regiune astfel încât viața noastră să fie mai bună”, a spus Buda. Eurodeputatul a mai atras atenția că fără simplificarea procedurilor de atragere de fonduri nu se vor obține performanțele de care e nevoie.

Secretarul de stat de la Investiții și Proiecte Europene, Ovidiu Câmpean a atras atenția că descentralizarea înseamnă o mai mare responsabilitate la nivelul ADR Nord Vest, sugerându-le pe această cale reprezentanților aceste agenții să urmărească trei principii în activitatea viitoare: transparență totală în procesul de absorbție de fonduri UE, guvernanță participativă și simplificare, în sensul de a se reduce cu 50 la sută a textului din ghidurile acestor programe.

Programul Regional Nord-Vest beneficiază de o alocare totală de 1.437.252.471 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare de 327,90 milioane euro), cu localități Smart (60,33 milioane euro) și prietenoase cu mediul (alocare totală 210,66 milioane euro), cu mobilitate urbană multimodală durabilă (alocare totală 305,15 milioane euro) și accesibilă (alocare totală 184,97 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 77,38 milioane euro) și atractivă (alocare totală 210,36 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 60,46 milioane euro.

Pentru perioada de programare 2021-2027, programul regional a fost împărțit în 8 programe regionale, câte unu pentru fiecare regiune, în premieră. Fiecare Program Regional va fi gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) din regiunea respectivă, în calitate de autoritate de management PR.

ADR-urile sunt controlate de consiliile județene și locale din regiunea respectivă. Printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, deciziile luate de către ADR-uri în procesul de gestionare și control al programelor regionale vor avea forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

În precedentele două perioade de programare, era o singură autoritate de management a unui singur POR, de la București, în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut