Populisme ieftine

Nu trece săptămâna fără ca președintele PSD, Marcel Ciolacu, să lanseze câte o declarație care vrea să servească drept temă de gândire și reflecție pentru toată lumea, dar mai ales pentru opoziție.

Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când el a readus în discuție un subiect de interes, ce-i drept, dar în același timp foarte sensibil: unirea Republicii Moldova cu țara noastră.

Concret, Ciolacu, a afirmat că şi-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, arătând că aceasta este calea „mai scurtă” pentru ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană. „Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin… Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a precizat Ciolacu.

„Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a completat social democratul.

Frumoase declarații. Doar că Marcel Ciolcau pare a se folosi de context, pentru a mai strânge niște voturi în pregătirea alegerilor care urmează, iar tema cu pricina, fără îndoială, mișcă pe oricine.

Căci reunirea cu Republica Moldova rămâne un obiectiv major pentru țara noastră, așa cum au subliniat și unii parlamentari clujeni.

Pe de altă parte, liderul PSD pare să fi uitat că, foarte de curând, președintele Republicii Moldova Maia Sandu spunea că unirea cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, precizând că același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO. Iar ultinul sondaj dat publicității chiar săptămâna trecută releva foarte clar că această unire este susținută de numai 35% dintre moldoveni, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă.

În aceste condiții afirmațiile lui Ciolacu sunt mai degrabă niște simple populisme, decât declarații menite să capaciteze în vreun fel clasa politică pe acest subiect. Încă o dată, mânați de setea de putere, dar fără a avea un plan anume, politicienii noștri ne arată, prin discursuri sforăitoare că, de fapt, aleargă numai și numai după imagine și ciolan.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut