Pledoarie pentru valori autentice: ediția 215 a Galelor Medicină – Artă – Cultură

A 215 – a ediție a Galelor Medicină – Artă  – Cultură, eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, sub egida Academiei Române, a adus în fața publicului invitați de seamă și subiecte de actualitate, ducând mai departe tradiția începută acum mai bine de un sfert de secol.

Evenimentul ce a avut loc miercuri, 25 ianuarie, a inaugurat, totodată, două premiere și anume, noua locație în care acesta va fi găzduit de acum încolo – Palatul Reduta (sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei) – și ora de începere – ora 17, în loc de 18, cum eram obișnuiți.

Manifestarea a debutat prin salutul de bun venit oferit de Prof. Dr. N. Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române, inițiator al Galelor și dr. Tudor Sălăgean, managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, urmat de prima secțiune, dedicată omagierii memoriei regretatei Michaela Bocu, cronicar al Galelor încă de la cea dintâi ediție. Au adus un omagiu fiica acesteia, mezzosoprana Lavinia Bocu, printr-un emoționant moment muzical, cu un repertoriu de suflet, Prof. Dr. Hâncu și dl Cosmin Puriș, redactor – șef al cotidianului Făclia de Cluj, în redacția căruia doamna Michaela Bocu și-a petrecut cea mai mare parte din cariera sa jurnalistică.

În continuare, cei prezenți au avut plăcerea de a asista la un dialog între Horia Bădescu, Doina Modola și Aurel Codoban, tema colocviului fiind inspirată de scrierea lui Mario Varga Llosa – „Civilizația spectacolului sau Datul civilizației în spectacol”, o temă ce a atins problematici importante ale lumii contemporane, precum civilizația audiovizuală a imaginii, pervertirea spectacolului, comunicarea autentică și non-autentică, autonomia valorilor, „schimbarea la față a Europei”.

În ultima parte a Galei, ne-am delectat cu un program muzical autentic, susținut de talentații muzicieni Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian), în cadrul turneului pe care aceștia îl desfășoară, intitulat „Trei secole de muzică românească – De la Cantemir la contemporani”. Spun talentați pentru că remarcabila lor evoluție, carieră (în țară și în străinătate) vorbește de la sine. Se impun a fi remarcate virtuozitatea, inovațiile aduse la nivelul tehnicii interpretative, o completare perfectă între cei doi. Eleganță, rafinament, parfum de istorie – sunt termenii ce caracterizează cel mai bine prestația din seara de miercuri.

Un alt moment încărcat de emoție a fost reprezentat de acordarea trofeului de Excelență în Cultură artiștilor invitați, înmânat de doamna Doina Cociș, Director al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și de prezența maestrului lutier Nicolae Vădan care i-a oferit Dianei Jipa o vioară lucrată de el însuși, la care aceasta a interpretat în premieră cu ocazia Galei, o provocare pentru un violonist, îndeplinită însă cu brio!

Este îmbucurător faptul că Galele Medicină – Artă  – Cultură au revenit, iată, în mijlocul comunității clujene, cu aceeași efervescență cu care au obișnuit, și așteptăm cu interes ediția lunii februarie, ediție ce va fi dedicată, așa cum a anunțat deja Prof. Dr. N. Hâncu, Centenarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut