Platforma Zoom – una dintre țintele preferate ale hackerilor

Soluţiile de comunicare online, bazate pe cloud, precum Microsoft Teams, Slack şi Zoom, au devenit populare odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, însă au atras şi interesul hackerilor.

Producătorul de soluţii de securitate Eset arată că  atacurile cibernetice în cloud au reprezentat 20% din toate incidentele de acest fel. Analiza companiei evidenţiază că, în prezent, Microsoft Teams, lansată în 2017, este aplicaţia Microsoft cu cea mai rapidă creştere şi a devenit instrumentul de comunicare preferat de către mulţi utilizatori. Numărul anual de utilizatori ai aplicaţiei aproape că s-a dublat între anii 2020 şi 2021, iar în 2022, utilizatorii au atins un număr de 270 de milioane, dintre care majoritatea sunt în categoria de vârstă activă (35-54 de ani). Pe fondul acestui interes, Microsoft Teams nu este lipsită de riscuri, iar în aplicaţie a fost descoperită o vulnerabilitate care a permis persoanelor rău intenţionate să primească acces în conturi şi să fure e-mailuri, mesaje din aplicaţia Teams şi fişiere din OneDrive şi SharePoint.
O altă soluţie bazată pe cloud pentru videoconferinţe şi care a devenit un nume cunoscut în ultimii ani este Zoom, platforma software „peer-to-peer” care părea a fi opţiunea perfectă, deoarece nu necesita existenţa unui cont pentru a participa la un eveniment. Platforma a intrat în centrul atenţiei de mai multe ori, inclusiv pentru probleme de confidenţialitate şi securitate care nu au fost create de aceasta.
În acelaşi timp, aplicaţia destinată comunicării şi productivităţii, Slack, care pretinde că reduce nevoia de e-mailuri cu 32% şi de şedinţe cu 27%, este o victimă a propriului său succes, după cum afirmă reprezentanţii Eset. Astfel, aplicaţia folosită de peste 100.000 de organizaţii din întreaga lume, prezintă, la rândul ei, o serie de vulnerabilităţi şi riscuri pentru utilizatori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut