Peste 1,7 milioane lei pentru depozitarea gunoiului de grajd în comuna clujeană Mica

Ministerul Mediului a anunțat recepționarea unei noi platforme de depozitare a gunoiului de grajd destinată fermierilor din localitatea clujeană Mica, cu o capacitate de 1.541 mc/an, pentru a preveni infestarea apei cu nitrați.

Platforma are rolul de a oferi un spațiu colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri şi gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul. Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitraţi apa din pânza freatică, iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrăşământ organic de calitate. Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.
Contribuţia locală pentru construirea
platformei este de 89.021 lei, cu TVA, cu susţinere din partea Ministerului Mediului, până la valoarea totală a investiţiei de 1,74 milioane lei, cu TVA. Fondurile sunt puse la dispoziţie de Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială. Investiţia acoperă construirea şi amenajarea platformei şi dotarea acesteia cu utilaje. Comuna a primit şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd, respectiv un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Ministerul Mediului va monitoriza modul de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd, dar de gestionarea platformei se va ocupa autoritatea locală, care va decide modul în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Astfel, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.
Reamintim că la nivel național se desfășoară proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, care vizează implementarea Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Prin acest proiect au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022.

La momentul demarării proiectului, zeci de localitați din județul Cluj, inclusiv orașe, au fost identificate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi din gunoi de grajd.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut