Pictorul clujean Radu-Anton Maier, distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor

Cu un bogat palmares artistic, bucurându-se de recunoaștere la nivel internațional, pictorul Radu-Anton Maier, originar din Cluj-Napoca, a fost distins recent, prin decret prezidențial, cu Ordinul și Medalia „Meritul Cultural” în grad de Comandor, în semn de recunoștință și apreciere pentru remarcabila sa carieră cultural-artistică.

Cu ocazia ceremoniei festive ce a avut loc la sediul Consulatului General al României la Munchen, prestigioasa distincție i-a fost înmânată artistului de către ES Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania, se arată în comunicatul de presă. „În semn de recunoaștere și apreciere a importantei și prestigioasei cariere puse în slujba artelor plastice, pentru contribuția majoră adusă la promovarea imaginii României în Republica Federală Germania, maestrului Radu-Anton Maier i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, de către Președintele României, domnul  Klaus Iohannis, iar nouă ne revine de asemenea deosebita plăcere de a-l felicita și de a-i înmâna acest Ordin”, a evidențiat ES Adriana Stănescu în discursul de laudatio.

Înmânarea Medaliei „Meritul Cultural” pictorului Radu-Anton Maier de către ES Adriana Stănescu, ambasadorul României în Republica Federală Germania, asistată de domnul Emanuel Ioana, consilier economic al Consulatului României la München.

 

Pictorul Radu-Anton Maier, rostind discursul său de mulțumire pentru distincția primită, în prezența ambasadorului României în Republica Federală Germania, ES Adriana Stănescu.

 

Radu-Anton Maier – exponent al postavangardismului românesc

Primăvară perenă (2015)

Artistul Radu-Anton Maier s-a născut la Cluj-Napoca, oraș în care și-a realizat studiile în domeniu, începând cu anul 1952, în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, actuala Universitate de Artă și Design, sub îndrumarea profesorilor Aurel Ciupe, Teodor Harșia, Petre Abrudan și Alexandru Mohi. La finalizarea studiilor, a activat ca asistent al profesorilor Aurel Ciupe și (periodic) Corneliu Baba. Din anul 1967, este stabilit în Germania.

Crepuscul VI (2009)

Formula stilistică dezvăluie ample spații onirice, conturate printr-o varietate coloristică impresionantă și metode novatoare. Realitatea și oniricul interferează în permanență, pigmentate de elemente bizare, artistul urmărind ceea ce se numește „apropierea de realitate prin distanțare”.

Operele de artă contemporană semnate de Radu-Anton Maier au putut fi admirate cu prilejul a numeroase expoziții personale, găzduite de muzee și galerii atât din țară cât și din străinătate (Germania, Austria, Elveția, Franța, Brazilia, Belgia, Suedia și SUA). De asemenea, pictorul clujean este o prezență constantă în cadrul manifestării „Große Kunstausstellung“ din München și este unul dintre întemeietorii și susținătorii Societății Culturale Româno-Germane „Apoziția”.

Înrădăcinare (2017)

Un promotor al conexiunilor cultural-artistice între Germania și România, Radu-Anton Maier organizează periodic expoziții personale și colective la sediul galeriei de artă RADUART din Fürstenfeldbruck, pe care a înființat-o în anul 2010, împreună cu soția sa, Svetlana Maier. Următoarea expoziție va fi deschisă la finele acestui an la galeria RADUART și va cuprinde o selecție de lucrări reprezentative pentru creația recentă.

Dintre premiile și distincțiile acordate anterior artistului, amintim Diploma de onoare a Consulatului Român din München și GeFoRum, München (2017), Distincția pentru Cultură, Bund der Vertriebenen (BDV) Bayern, Marktredwitz (2016), Excellence Award din partea Consulatului Român din München (2014), Ordinul Cavaler al artelor, ASLA, Oradea (2003), Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca (1999).

Galeria online de artă contemporană a artistului Radu-Anton Maier poate fi accesată la adresa https://raduart.com/ro/tablouri-pictate/.

Iulia GHIDIU

Foto: Svetlana Maier

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut