Peste un sfert din cheltuielile românilor sunt pentru alimente

Gospodăriile din Uniunea Europeană au alocă, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, pe primul loc în UE fiind gospodăriile din România care alocă 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.

Datele Eurostat arată că alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%). În schimb, ponderea acestor cheltuieli este mai mică de 10% în Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) şi Austria (9,7%).
În perioada cuprinsă între 2009 şi 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 20,2% în 2019, adică o scădere de 5,2%), urmată de Malta (scădere de 3,5%) şi Polonia (scădere de trei%).
În cazul României, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019, ceea ce înseamnă o scădere de 1,3%.
Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (de la 14,2% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 15,5% în 2019, adică o creştere de 1,3%), urmată de Slovacia (creştere de 1,1%) şi Ungaria (creştere de 0,5%).
Pe ansamblu, gospodăriile din UE au cheltuit
în 2019 peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut