Peste 4800 de incendii de locuințe în primele opt luni ale anului

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), numărul incendiilor la locuințe a crescut, în primele 8 luni ale acestui an, cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente.

„Dinamica acestor incendii în funcție de tipul locuințelor relevă faptul că locuințele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizate la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia. Practic, majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalațiile electrice defecte sau cu improvizații, de coșuri de fum defecte sau necurățate și de mijloacele de încălzire” – precizează Delgaz Grid.

Reprezentanții companiei atenționează că intervențiile asupra instalațiilor interioare trebuie realizate doar de către specialiști autorizați, care oferă garanția respectării normelor tehnice și de siguranță. Solicitarea serviciilor unor „meșteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, „implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane”.

„Este din ce în ce mai frig afară și mulți dintre români sunt tentați să sporească confortul termic al casei și să utilizeze diferite surse de încălzire electrică: reșouri, radiatoare electrice, panouri electrice decorative, pături electrice sau aeroterme. Din păcate, sezonul rece generează și cele mai multe incidente, unele tragice, care decurg din nerespectarea unor reguli minime de siguranță în utilizarea acestor dispozitive” – atenționează compania.

Pentru evitarea unor astfel de incidente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice starea instalației electrice, atunci când utilizează o sursă de încălzire și să citească instrucțiunile de utilizare, pentru a se informa privind modul și timpul de folosire. De asemeni, consumatorii sunt sfătuiți să nu utilizeze sursele de încălzire în spații umede (băi), dacă nu sunt protejate la acțiunea apei, să nu folosească aparatele de încălzire electrică lângă cărți, perdele sau alte materiale textile, să nu le amplaseze pe covoare, și să nu acopere  aparatele electrice cu obiecte vestimentare. Nerespectarea acestor reguli, alături de o priză defectă, o siguranță necalibrată, un contact imperfect și lipsa supravegherii sunt elementele care pot genera evenimente tragice.

„Asigurarea confortului termic trebuie să meargă mână-n mână cu responsabilitatea și siguranța căminului nostru. De aceea: utilizați instalații electrice fără improvizații; evitați alimentarea mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeași priză (circuit); utilizați doar siguranțe calibrate la tabloul electric din locuință; verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate; la suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigurați-vă, prin personal autorizat, că instalația existentă poate prelua consumul; amplasați şi utilizați aparatele electrice departe de mediile cu umiditate crescută; instalați şi utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului din prospectul produsului; utilizați aparate electrice omologate” – recomandă specialiștii Delgaz Grid.

Totodată, aceștia atenționează că dimensionarea instalațiilor pentru majoritatea locuințelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensivă a unor aparate electrice mari consumatoare de energie. În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural (așa numitele ”case bătrânești”), instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut