Peste 33.000 de intervenții la evenimente, ale polițiștilor clujeni, în 2022

În cursul anului 2022, polițiștii clujeni au avut 33.794 de intervenții la evenimente, au efectuat 17.773 de controale directe, 1.242 de acțiuni cu efective mărite și 40 de razii.

Conform datelor de bilanț, date publicității vineri, în contextul acestor activități au fost descoperite 1.626 de infracțiuni, dintre care 1.056 de infracțiuni în flagrant delict.

În anul 2022, apelurile către Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 au necesitat 29.660 de intervenții ale efectivelor de poliție. Din totalul infracțiunilor sesizate, numărul infracțiunilor judiciare a crescut cu 12,47 %, al celor de altă natură cu 16,11%, în timp ce numărul infracțiunilor economice a înregistrat o scădere de 13,78%. Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2022, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 46,96%.

Referitor la activitățile de investigare a criminalității, au fost soluționate 14.987 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive față de 433 de persoane bănuite. În ce privește activitatea de prevenire și combatere a infracționalității asociate violenței în familie, au fost sesizate 1.277 de astfel de fapte, cele mai multe – 806 – fiind infracțiuni de loviri sau alte violențe, 114 infracțiuni de abandon de familie și 111 infracțiuni de amenințare. Pentru protejarea victimelor violenței domestice, în cursul anului 2022 au fost emise 407 de ordine de protecție provizorii și 287 de ordine de protecție – relevă raportul de evaluare a activității IPJ Cluj.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, la structura de profil a fost înregistrat un trend descendent, numărul infracțiunilor înregistrate la nivelul județului Cluj fiind de 1.226, rezultând astfel o scădere de 13,78%. Pe parcursul anului au fost cercetate 696 de persoane, iar față de 3 persoane au fost dispuse măsuri preventive.

În privința activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în anul 2022, în baza cercetărilor efectuate de organele de cercetare penală, au fost întocmite referate de terminare a urmăririi penale în 10 cauze penale. În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare, a fost recuperat un prejudiciu de 14.841.900 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii – se arată în raport.

Conform aceluiași document, activitățile de urmărire și extrădare derulate pe parcursul anului au condus la darea în urmărire a 183 de persoane, dintre care 46 în urmărire internațională. S-a reușit depistarea și clarificarea situației a 104 persoane urmărite național, dintre care 51 de persoane date în urmărire internațională.

Au fost desfășurate activități de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 611 cazuri de dispariție, situații în care persoanele au fost încredințate familiei sau internate în centre de profil. De asemeni, au fost dispuse, de către organele judiciare, 408 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 321 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar și 87 măsuri de arest la domiciliu.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituțiile cu atribuții în acest domeniu, au fost desfășurate 924 de acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos și pe linia legalității transportului materialului lemnos. Au fost înregistrate 498 de infracțiuni la regimul silvic și au fost aplicate 441 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 840.000 de lei.

„Anul 2022 a fost unul caracterizat de diverse provocări, dar și de așteptări din punctul de vedere al standardului profesional stabilit, pentru promovarea unui serviciu polițienesc performant în slujba cetățenilor, astfel că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin eforturile întregului colectiv de polițiști, dar și al personalului contractual, a continuat să reprezinte un sprijin constant al comunității clujene, apărată cu devotament și respect. Prin intervenția la apelurile de urgență, acțiuni constante pentru diminuarea riscului rutier, prevenirea și controlul fenomenului infracțional, precum și menținerea securității în cadrul evenimentelor publice de amploare, polițiștii clujeni au fost alături de comunitate, reprezentând totodată un colaborator de încredere pentru ceilalți parteneri instituționali” – precizează, într-un comunicat, IPJ Cluj.

Același document amintește că, în anul 2022, polițiștii din cadrul instituției au participat la peste 230 de programe formative, organizate  în unitățile de învățământ din subordinea M.A.I., individual sau în colaborare cu alte entități juridice. În carieră sau pentru dezvoltarea acesteia, 204 polițiști au participat la programe de formare profesională organizate de instituții de învățământ din subordinea I.G.P.R. sau M.A.I., iar pentru pregătirea și perfecționarea acestora au fost organizate 185 de activități practice și de instruire.

În cadrul activității de prevenire, au fost desfășurate acțiuni de informare prin intermediul celor 22 de proiecte și campanii, dintre care: „De mic învăț să mă feresc de rele”, „Școala siguranței Tedi”, „Copil iubit la bord”, „Proiect de siguranță în online”, „Vacanță M.A.I. în Siguranță”, „Vacanța s-a încheiat”, Păzește-ți spatele”, ”Atingeri nedorite”, ”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?” ș.a. În cursul anului 2022, cele 352 de activități desfășurate pe linia informării și prevenirii antiinfracționale și antivictimale a cetățenilor au avut peste 12.500 de beneficiari.

În 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 138 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, în unitățile de învățământ preuniversitare de pe raza județului Cluj, atât din mediul urban, cât și rural. De asemeni, 747 de cadre didactice din unitățile de învățământ preuniversitare au beneficiat de sesiuni de instruiri în vederea prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor, intervenției și sesizării unor astfel de incidente.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut