Peste 3 hectare de culturi calamitate în Cluj. Suprafața afectată de secetă ar putea fi mult mai mare

Până la sfârșitul acestei săptămâni, la Direcția Agricolă Cluj a sosit un singur proces verbal de calamitate, însă fermierii mai pot face sesizări la primării până la 1 august pentru culturi însămânțate în toamna anului trecut, așa că este de așteptat ca la instituție să ajungă mai multe notificări.

Notificarea privind suprafața calamitată a fost făcută de Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj și cuprinde 1,56 ha de pepinieră pomicolă, aproximativ 0,5 ha o pepinieră de port-altoi trandafiri, iar restul o cultură de smeur și cartofi.

Ordinul privind suprafețele afectate de secetă a fost dat recent, iar noi am înștiințat fermierii și asociațiile de profil despre acest fapt, iar după ce vom primi notificările vom putea merge la constatare în teren și vom centraliza suprafețele. Dacă este calamitată peste 30% din cultură – acesta este procentul minim de afectare, de la care se consideră că o cultură este deja compromisă – se va stabili la nivel național o sumă la hectar pentru fiecare cultură în parte, care va fi promovată prin Hotărâre de Guvern. În urmă cu doi ani, au mai fost acordate despăgubiri pentru secetă.”, spune Silvia Hicea, reprezentanta Direcției Agricole Cluj. În 2020 au fost acordate despăgubiri pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, iar compensațiile au reprezentat maximum 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură calamitată. Sumele primite în 2020 au fost de câte 925 lei/ha pentru grâu și secară, 805 lei/ha pentru triticale, 912 lei/ha pentru orz, 951 lei/ha pentru orzoiacă, 7772 lei/ha pentru ovăz și 1.002 lei/ha pentru rapiță, iar dacă se va lua o decizie similară și în acest an este posibil ca, având în vedere scumprilie din ultimul timp, sumele să fie mai mari.

Reamintim că, recent, s-a decis ca fermierii beneficieze de prelungirea termenelor până la care pot depune înștiințări scrise la Primării privind suprafețele afectate de secetă. Noile termene sunt: * 1 august, inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 * 15 noiembrie, inclusiv, pentru celelalte culturi. Comisiile județene au obligația să centralizeze apoi suprafețele calamitate și să le transmită Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii, până la următoarele date: * 30 august 2022, inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 * 15 decembrie 2022, inclusiv, pentru celelalte culturi.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut