Peste 27.000 de femei au făcut screening pentru cancer de sân

27. 136 de femei au efectuat gratuit screening cu scopul depistării precoce a cancerului de sân. Acest lucru a fost posibil ca urmare a muncii depuse de o echipă de cadre medicale de la Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca în colaborare cu reprezentanți ai Spitalului Militar Cluj-Napoca și ai Asociației Surorile de Caritate „Sf. Vicențiu” Satu-Mare.
Este vorba de două proiecte unul care a avut scop pregătirea medicilor și a logisticii pentru programul național de screening pentru cancerul de sân și altul care a presupus lansarea programelor regionale (Nord-Vest, Vest) de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân. Lipsa screeningului a făcut ca multe femei să fie depistate în stadii avansate de boală, a precizat dr. Adrian Pană, membru al echipei amintite, la conferința de presă organizată ieri, 19 decembrie 2023 la Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca. „România are o problemă serioasă cu cancerul de sân. În fiecare oră avem o femeie diagnosticată cu cancer de sân. Și la fiecare trei ore o femeie moare din cauza cancerului de sân.”, a atras atenția dr. Adrian Pană.

„Interesul nostru major și al femeilor este ca în cazul în care au cancer de sân acesta să fie descoperit cât mai devreme. Cu cât îl descoperim mult mai devreme, pentru femei înseamnă o traumă mai mică, ca și parte de tratament, și o supraviețuire mai mare, pentru medici înseamnă că are posibilitatea să diagnosticheze femeile în stadii incipiente de boală, iar rezultatul tratamentului ar fi unul mai bun, iar pentru sistemul de sănătate ar însemna costuri mai mici.”, a mai precizat medicul. Înaintea implementării proiectelor, în anul 2019, în
urma unui studiu efectuat de echipa clujeană, s-a evidențiat faptul că mai puțin de una din cinci femei știau ce înseamnă mamografie și mai puțin de una din douăzeci de femei efectuaseră o mamografie în ultimii doi ani dintre care majoritatea erau din mediul urban.

 „Când am primit diagnosticul m-am gândit ce să fac, încotro voi apuca?”

Programul de screening pentru depistarea cancerului de sân a vizat femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Alături de echipa cadrelor medicale la conferință s-au aflat și femei beneficiare ale acestui program. „Totul a fost atât de prietenos. Am trecut ușor prin toate etapele cu oameni minunați. Am dat multe telefoane. Am trimis prietenele mele la control. Am văzut că dacă ți se depistează un cancer de sân în fază incipientă tratamentul este mai ușor și speranța de viață este foarte mare. Am venit ca să mulțumesc că au fost niște oameni minunați care vor rămâne în viața mea pentru totdeauna. Mulțumesc.”, a spus prima femeie depistată cu boala la Centrul de la Gilău. „Am fost beneficiară a serviciilor de screening de la Gilău și apoi pacienta Institutului. Vreau să le mulțumesc medicilor pentru toată omenia de care au dat dovadă. Când am primit diagnosticul m-am gândit ce să fac, încotro voi apuca? M-au ajutat enorm că au fost omenoși, empatici. Pentru mine a decurs totul așa cum trebuie. Este atât de bine pus la punct tot protocolul încât nu mi-am imaginat că poate fi așa.”, a spus Felicia Rădulescu, pacientă depistată cu boala tot cu ajutorul screeningului. „Mulțumesc întregii echipe pentru insistențele pe care le-ați făcut pentru a mă vindeca și pentru a-mi salva viața. N-am cuvinte să vă mulțumesc. Vă rog să continuați. Pe toate femeile le-am îndrumat să-și facă o mamografie. Pentru că așa am descoperit și eu boala.”, a afirmat o altă pacientă care și-a descoperit boala prin screening. În cadrul conferinței, dr. Eugenia Carmen Lisencu care face parte din echipa de medici clujeni, a subliniat importanța continuării proiectului de screening și implicit a finantării: „Momentul acesta este unul de bucurie, dar este și unul trist pentru că am mai trecut prin povești frumoase care s-au terminat și au reînceput după un număr de ani. Mi-aș dori ca de data asta să nu fie la fel. Și povestea să continue. Când vorbim de salvare de vieți și despre un program de prevenție care-ți aduce beneficii condiție esențială este continuarea lui”. Potrivit informațiilor oferite de același medic, pe o analiză preliminară, la 31 octombrie 2023, rata de detecție a cancerului a fost de 0,72%, 94,2% fiind cancere invazive (din care doar 40% stadiul 1 al bolii).
Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut