Peste 2300 de bunuri culturale mobile recuperate de polițiști, anul trecut

Polițiștii au constatat anul trecut, la nivel național, 434 de infracțiuni contra patrimoniului cultural național, fiind cercetate 133 de persoane, dintre care 22 sunt cetățeni străini.

Potrivit IGPR, au fost constatate 317 infracțiuni la Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, 17 fapte de furt și 20 de distrugere. De asemeni, au fost constatate 7 infracțiuni de furt din siturile arheologice și 33 de infracțiuni prevăzute de O.G. nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes național.

Anul trecut au fost recuperate 2.307 bunuri culturale mobile, 48 dintre acestea fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural național. Dintre bunurile culturale recuperate, au fost confiscate contravențional, definitiv, 28 de bunuri, majoritatea reprezentând artefacte arheologice, monede antice și medievale sustrase din siturile arheologice din România.

Polițiștii au confiscat 46 de detectoare de metale, dintre care 5 de la persoane juridice. Totodată – precizează IGPR -, au efectuat verificările necesare și au eliberat 3.047 de autorizații de deținere a detectoarelor de metale pentru persoane fizice, 80 de autorizații de deținere pentru persoane juridice și 14 autorizații de comercializare a detectoarelor de metale. În prezent, la nivel național, sunt autorizate să dețină detectoare de metale 12.581 de persoane (694 de persoane juridice).

În contextul reprezentării Poliției Române în cadrul proiectului EMPACT – «Organised Property Crime» (combaterea grupurilor de criminalitate itinerantă care desfășoară activități infracționale îndreptate împotriva patrimoniului, în spațiul comunitar), în perioada 1 iulie – 22 octombrie 2022, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale, a avut loc, la nivel național, operațiunea Pandora VII, care a vizat desfășurarea unor activități specifice pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor care aduc atingere patrimoniului cultural național, mobil și imobil, cu acordarea unei atenții speciale activităților ilicite din mediul cibernetic. În cadrul operațiunii, au fost efectuate verificări asupra unor societăți comerciale, locuri publice cunoscute ca piață de desfacere pentru bunuri culturale mobile, muzee, zone cu patrimoniu arheologic sau istoric, precum și în mediul online, pe principalele platforme de vânzare de bunuri culturale din România și din străinătate, fiind constatate 95 de infracțiuni și întocmite 92 de dosare penale. În cadrul acestor activități, au fost recuperate 330 de bunuri culturale mobile de mare valoare și au fost indisponibilizate 22 de detectoare de metale deținute sau valorificate ilegal” – precizează IGPR.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut