Peste 230 de autovehicule furate, descoperite de polițiștii de frontieră în 2018

În anul 2018 (11 luni),  în urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, polițiștii de frontieră au descoperit 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare și 4 remorci) care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în acest an s-a  constatat o creștere de peste 70% – informează Poliția de Frontieră Română.

Potrivit sursei citate, cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la PTF Petea (județul Satu Mare), PTF Nădlac II (județul Arad) și PTF Borș (județul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat și la frontiera cu Republica Moldova, în PTF Albița și PTF Sculeni, precum și la granița cu Bulgaria.

De asemeni, în perioada de referință au fost constatate 266 de infracțiuni, persoanele implicate fiind atât cetățeni români, cât și albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli și ucraineni.

„Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea și a punctelor comune de contact. În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților ca fiind furate, ei fiind doar «cumpărători de bună credință». Alții au susținut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta mașina în România și, la fel, nu cunoșteau că aceasta e furată. În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați în traficul cu mașini furate au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate” – se precizează într-un comunicat al Poliției de Frontieră Române.

Conform aceluiași document, din analizele efectuate la nivelul Poliției de Frontieră Române rezultă că traficul cu autoturisme furate este „o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanțiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracționale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre țările vest-europene, cu finalitate în țările est-europene. De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe mașini indisponibilizate de Poliția de Frontieră sunt din gama celor de lux”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie