Peste 22.500 de elevi clujeni implicați în manifestările organizate de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale a fost marcată în unitățile clujene de învățământ preuniversitar printr-o serie de manifestări și activități educative școlare și extrașcolare, organizate „în spiritul responsabilității de a pune în valoare identitatea națională, tradițiile și patrimoniul național, prin opera marelui poet Mihai Eminescu”.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, 22.541 de elevi și 1.376 de cadre didactice s-au implicat în organizarea a peste 263 de activități educaționale tematice – recitaluri de poezie, expoziții, colaje tematice multimodale, simpozioane, audiții muzicale, vizionare de documentare, concursuri literare – menite să celebreze personalitatea poetului Mihai Eminescu, precum și impactul operei eminesciene în cultura națională.

Au fost organizate 239 de activități educaționale cu prezență fizică, iar 24 de activități s-au desfășurat în mediul online, prin intermediul platformelor educaționale funcționale la nivelul unităților de învățământ clujene. „Activitățile aniversare și artistice cu prezență fizică s-au desfășurat cu respectarea riguroasă a măsurilor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, ținându-se cont de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor unităților de învățământ preuniversitar, din județ” – precizează IȘJ Cluj.

„Ziua Culturii Naționale este marcată și în alte țări europene, cu acest prilej fiind omagiați oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat, în parte. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale, iar motivul pentru care a fost aleasă ziua poetului drept Zi a Culturii Naționale se explică prin personalitatea sa marcantă, care i-a impresionat pe toți criticii literari, ce au apreciat inteligența lui, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului, diversitatea temelor abordate, reflectând esența ființei noastre naționale. Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul «Junimii», scria în studiul «Eminescu și poeziile lui», publicat în 1989: «Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești», anticipând astfel influența pe care poetul Mihai Eminescu a avut-o asupra generațiilor următoare. Criticul literar Tudor Vianu spunea că «fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci», iar Constantin Noica afirma că Mihai Eminescu reprezintă «omul deplin al culturii românești». Sunt doar câteva aprecieri ale unor critici literari, dar fiecare dintre noi putem găsi multe argumente, citindu-i opera care reflectă dragostea pentru neamul în care ne-am născut, pentru valorile și tradițiile lui, pentru credința bimilenară a strămoșilor, pentru tot ceea ce este frumos și curat. De aceea, azi, de Ziua Culturii Naționale, vă îndemn pe toți să deschideți un volum de versuri și să vă aplecați asupra unui text, este omagiul suprem adus poetului nostru național!” – este mesajul transmis de inspectorul școlar general Marinela Marc comunității educaționale clujene, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut