Pesimism printre directorii companiilor românești

Marea majoritate (73%) a directorilor generali din companii se aşteaptă la o scădere a economiei globale în 2023.

Potrivit celei de-a 26-a ediţii a PwC CEO Survey, acest răspuns reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost inclusă în sondaj. Percepţia s-a inversat faţă de 2021 şi 2022 când 76%, respectiv 77% dintre respondenţi estimau că economia îşi va îmbunătăţi rata de creştere.

Cu toate acestea, directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre ei estimează încetinirea pe plan local faţă de 75% care anticipează declinul la nivel global.

Conform sondajului, anticipările din Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt mai pesimiste pentru perspectivele de creştere internă decât p-entru cele ale economiei globale. Totodată, 40% dintre executivi cred că organizaţiile lor nu vor mai fi viabile economic peste 10 ani, dacă se menţin condiţiile actuale. Această tendinţă a fost menționată în special de respondenţii din telecomunicaţii (46%), producţie (43%), sănătate (42%) şi tehnologie (41%).
Prin comparaţie, doar 27% dintre directorii generali din România au această părere despre firmele pe care le conduc, cu toate că și ei prevăd multiple provocări, în următorii 10 ani, pentru profitabilitatea industriilor din care fac parte.

Pentru acest an, creşterea economică din România este estimată la 2,6% de Banca Mondială, la 3,1% de Fondul Monetar Internaţional şi la 1,8% de Comisia Europeană, care prognozează creşteri mai lente pentru întreaga Uniune Europeană (de 0,3%) sau pentru statele din regiune: Bulgaria (1,1%), Ungaria (0,1%) şi Polonia (0,7%).

Care sunt principalele îngrijorări pentru acest an

Potrivit cercetării, în topul preocupărilor şefilor de companii se află: inflaţia, volatilitatea macroeconomică şi conflictele geopolitice. Dacă în urmă cu un an, riscurile cibernetice şi pentru sănătate erau principalele preocupări, în 2023, impactul inflaţiei (40%) şi volatilitatea macroeconomică (31%) atât pe termen scurt, cât şi în următorii 5 ani, reprezintă cele mai mari îngrijorări.
Și directorii din România percep inflaţia ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) şi volatilitatea macroeconomică (38%).

Concedierile nu sunt o opțiune

Conform sondajului, directorii executivi reduc costurile, dar evită concedierile sau diminuarea salariilor. Astfel, deşi 52% dintre ei au început să reducă costurile, doar 19% au îngheţat angajările şi 16% au redus numărul de angajaţi, în timp ce 60% nu intenţionează să reducă personalul în acest an. În acelaşi timp, 80% dintre directori intenţionează să reducă salariile, pentru a putea păstra personalul şi a reduce plecările. Datele sondajului mai sugerează că directorii executivi evită să facă concedieri şi din cauza fenomenului recent „marea demisie”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut