Percheziții la Cluj într-un dosar penal cu fonduri guvernamentale nerambursabile obținute fraudulos

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj fac 60 de percheziţii într-un dosar în care a fost produs un prejudiciu de aproape 11 milioane de lei prin înşelăciune, obţinere şi deturnare de fonduri şi spălare de bani.

„La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca efectuează un număr de 60 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Cluj, într-o cauză în care se efectuează cercetări ‘in rem’ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri şi spălare de bani. (…) Prejudiciul estimat în cauză este în sumă de 10.962.189,31 lei, echivalentul a 2.192.437 euro”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de DIICOT Cluj.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2013 a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri au acţionat în mod coordonat, în scopul obţinerii frauduloase de fonduri guvernamentale nerambursabile.

„Activitatea infracţională s-a realizat prin implicarea unui număr ridicat de societăţi comerciale a căror activitate o coordonau în fapt, utilizate pentru accesarea, în mod nejustificat, a unor programe derulate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în scopul obţinerii unor fonduri guvernamentale, nerambursabile, fără însă ca sumele de bani obţinute să fie utilizate potrivit destinaţiei acestora, ci în beneficiul membrilor grupului infracţional organizat”, se mai arată în comunicat.

Acţiunea este sprijinită de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Percheziţiile au avut loc în cadrul unei acţiuni ample desfăşurate de procurorii DIICOT şi Poliţia Română, pentru destructurarea unor grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni împotriva patrimoniului, cu consecinţe deosebit de grave.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, sunt investigate infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, spălare de bani, furt calificat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, contrabandă şi evaziune fiscală.

Acţiunile urmăresc documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obţinute din săvârşirea de infracţiuni sau deţinute ilegal.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut