Pentru o evaluarea digitală fără cusur tot profesorii cu ochii-n patru

Pentru a elimina punctele slabe ale evaluării digitalizate Ministerul Educației îi trimite pe profesorii corectori la instruire chiar în zilele în care elevii susțin probele scrise. Astfel, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, pe pagina de socializare că a găsit soluția tehnică pentru cazurile în care se înregistrează diferențe de notare la grile, la Evaluarea Națională 2024.

Într-o postare pe pagina personală de socializare, ministrul Educației a precizat că în situațiile în care se înregistrează punctaje diferite platforma de evaluare digitalizată va semnaliza evaluatorilor, pentru a reveni asupra grilelor respective și a remedia asemenea probleme. Am găsit soluția tehnică pentru ca, în cazul în care există diferențe de notare la grile, la evaluarea națională, platforma de evaluare digitalizată să semnaleze asta evaluatorilor, pentru a reveni asupra grilelor respective și a remedia!”, afirmă Ligia Deca. Totodată, ministrul Educației s spus că profesorii evaluatori vor fi instruiți în fiecare zi în care se desfășoară probele scrise: „Altfel, pentru o evaluare cât mai uniformă, în fiecare zi în care se vor susține probe scrise, colegii mei de la Ministerul Educației vor face ședințe de instruire cu evaluatorii de la examenele naționale, folosindu-se baremul specific fiecărei probe!

Ideea privind măsura instruirii profesorilor evaluatori chiar în zilele de examen ale elevilor nu este una nouă. Această idee a fost lansată prima dată de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în data 25 martie 2024, în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, potrivit edupedu.ro, secretarul de stat Sorin Ion a declarat „Imediat după ce se publică baremele și subiectele, se vor face sesiuni de instruire ale evaluatorilor pe subiectul respectiv, cum abordăm fiecare subiect, astfel încât diferențele să fie minime.” 

Abordându-se același subiect, în cadrul unei emisiuni aparținând TVR Info, care a avut loc săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca a fost întrebată dacă au fost remediate situațiile în care profesorii evaluatori au acordat punctaje diferite la subiectele de tip grilă Ministrul Educației de la simulările Evaluare Națională și BAC 2024. Aceasta a afirmat că problema și-a găsit rezolvare: „Am rezolvat tehnic, în sensul în care, atunci când se întâmplă, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care cei doi colectori au introdus variante diferite”.

În opinia ministrului Educației, după avertizare profesorii corectori vor reverifica lucrarea, pas care ar trebui să rezolve astfel de situații: În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Dacă își păstrează punctul de vedere, lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci, avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații”.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut