Pentru iubitorii de flori: zambile, lalele și narcise, produse de specialiștii USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca pune în vânzare, în magazinele proprii, zambile, lalele și narcise produse și îngrijite de Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH).

Primele zambile din acest an vor fi disponibile la magazinul din campus începând de joi, 27 ianuarie, iar apoi, treptat, în funcție de înflorire, vor fi livrate din sere lalele și narcise.

Conform celor anunțate de USAMV, iubitorii de flori vor putea găsi câte trei soiuri de zambile – City of Harlem (culoare galben), Delft Blue (albastru), Woodstock (violet închis), trei de narcise – Flower Record (alb cu galben/ portocaliu), Flower Drift (alb cu galben/ portocaliu și petale duble), Yellow cheerfulness (galben) și tot câte trei de lalele – Monte Carlo (galben și petale duble), Peach blossom (roz cu alb și petale duble), Princeps (roșu).

Conform informațiilor furnizate de ing. dr. Ioana Moldovan, toate cele trei specii floricole au fost obținute prin așa numita cultură forțată și s-a utilizat material săditor liber de boli și dăunători.

„Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de 90C, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5 – 80C, iar pentru narcise, 12-14 săptămâni, la temperatură de 90C. Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase/ nisipo-lutoase, bogate în humus și un pH neutru spre ușor alcalin (pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniță, în proporție de 1:1:1:1).

Pe parcursul întregii perioade de obținere a acestor specii floricole se fac tratamente fitosanitare și fertilizări, astfel încât plantele obținute să fie de înaltă calitate din punct de vedere fitosanitar, și decorative” – precizează ing. dr. Ioana Moldovan.

Plantele vor fi comercializate în ghivece cu diametrul de 12 cm, deja ambalate cu folie protectoare. Programul magazinului din campus, cu intrare din Calea Mănăștur nr. 7, este între orele 8:00 – 18:00, de luni și până vineri.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut