Pentru cel care iubește, timpul înseamnă veșnicie

• Ultimul interviu acordat de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu postului catolic Radio Maria

Pr. Claudiu Ardelean, preotul care l-a intervievat pe Episcopul de atunci de Cluj-Gherla, mărturisește: „Înregistrarea a fost realizată seara târziu, pe 30 decembrie, programată pentru difuzare pentru data de 1 ianuarie, prima zi a noului an 2021, pentru care PS Florentin ne ura «să avem timp». Un privilegiu excepțional de a primi aceste prețioase învățături și îndemnuri ale unui arhiereu iubit”.

În apropierea cumpenei dintre ani, în acea perioadă marcată de plaga pandemiei care i-a și grăbit, probabil, încheierea vieții pământești, Preasfinția Sa Florentin rostea, la telefon, cu voce liniștită – pentru că niciodată nu se grăbea -, pilduitoarele cuvinte: „Pentru fiecare dintre noi, timpul vieții este limitat, iar la încheierea timpului vieții noastre vom da socoteală asupra modului în care am utilizat această resursă numită timp. Alături de trupul nostru, alături de facultățile noastre, inteligența noastră, rațiunea noastră, voința noastră, și utilizarea timpului va fi un subiect al judecății noastre. Timpul pierdut, timpul irosit, timpul pe care l-am utilizat, poate, în mod negativ, păcătuind…

De multe ori există, încă și astăzi, tendința de a falsifica istoria, adică, de a schimba anumite fapte petrecute în timp. Atenție, pentru că, această tendință se va întâlni, la un moment dat, cu judecata Stăpânului timpului și în fața Lui nu există nimic ascuns. Deci, ceea ce oamenii încearcă să facă, poate pentru interese de grup, de partid, pentru alte interese de tip material, evident, în timp, devine imputabil. Deci, nu putem să ne jucăm cu timpul, nu putem să ne jucăm cu istoria, pentru că viața noastră, cursul vieții noastre în timp are un sens, vrând-nevrând, de la naștere spre moarte.  Moartea pune punct timpului nostru aici, pe pământ, dar nu ca o fatalitate, ci ca un prag menit să ne ajute să trecem spre viața de dincolo. Însă, pentru ca să ne putem bucura de trăirea în fericirea veșnică după momentul morții, trebuie să știm că totul se «joacă» aici, pe pământ; aici ne dobândim, de fapt, mântuirea, în acest timp. De aici prețiozitatea timpului pe care îl trăim.

Timpul este și el un element al Creației. Omul are puterea de a lucra în timp pentru desăvârșirea planului lui Dumnezeu. Este rolul pentru care omul este așezat în Grădina Edenului: pentru a lucra și a păstra. În momentul în care omul, prin viața lui, împodobește timpul cu faptele dorite de Dumnezeu, viața lui se îndreaptă spre scopul rânduit de Dumnezeu care este mântuirea sufletului.

În anul care urmează, ne recunoaștem, pe de o parte, lipsurile, greutățile, dificultățile, și mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a oferit în anul trecut, dar avem și viitorul care ni se prezintă în față: un nou an cu care Dumnezeu ne binecuvântează viața, și atunci pornim cu un zel reînnoit la drum, cu o speranță de mai bine, cu o dorință de a putea împlini mai bine menirea noastră. Dumnezeu ne permite încă un an de mântuire.

Vă mulțumesc vouă, Radio Maria, pentru tot ceea ce faceți pe calea undelor, acest apostolat neprețuit care mă bucur că a prins rădăcini în țara noastră (nn. cunoscând parcă apropierea «ceasului» său, cel în care a răspuns ultimei chemări a Domnului, în acele zile de sfârșit de decembrie, 2020 și început de ianuarie, 2021, Preasfinția Sa Florentin își lua, telefonic, rămas bun și mulțumea tuturor: prieteni, colaboratori, cunoscuți; avea vorbe bune pentru fiecare, deși mulțimea numelor depășea cu mult spațiul limitat al filelor unei agende. La fel, a adresat acest cuvânt de mulțumire și apreciere postului Radio Maria, la care, în mod frecvent, de-a lungul anilor a răspuns invitațiilor de a colabora, de a împărtăși, ca și Ierarh greco-catolic, cuvântul credinței, a-l face să ajungă în case și suflete). Și apoi, acest ultim interviu, Preasfinția Sa Florentin l-a încheiat cu o urare (pe care o adresa de fapt tuturor, o adresează și azi celor ce doresc să ia aminte).

Așadar, cu câteva zile doar, mai înainte de trecerea sa, din timp în veșnicie, Ierarhul clujean ura: „Îți doresc să ai timp. Nu îți doresc un har oarecare, ci îți doresc ceea ce mulți nu au. Îți doresc să ai timp pentru a te distra și a râde, pentru ceea ce faci, pentru ceea ce gândești, timp, nu doar pentru tine însuți, dar și pentru a-l putea oferi celorlalți. Îți doresc să ai timp, nu pentru a te grăbi și a fugi, ci pentru a fi bucuros, a fi vesel. Îți doresc timp, nu doar pentru a trece, îți doresc timp pentru a rămâne; timp, pentru a te minuna, timp pentru a te încredința, timp pentru a atinge stelele, timp pentru a crește și a te maturiza. Îți urez timp pentru a spera din nou și pentru a iubi din nou; îți doresc timp pentru a te regăsi pe tine însuți și vei găsi o persoană minunată; pentru a trăi fiecare zi, fiecare oră, ca pe un dar. Îți doresc să ai timp pentru viața ta, căci timpul trece prea lent pentru cel care așteaptă, prea rapid, pentru cel care se bucură, prea greu, pentru cel care suferă, dar pentru cel care iubește, timpul înseamnă veșnicie”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut