Pensionat de Institutul de Istorie, dar păstrat director la Muzeul de Artă

Lucian Năstasă Kovacs nu mai face parte din colectivul de cercetători ai Institutului de istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. Și asta după ce a împlinit vârsta de pensionare iar prestigioasa instituție clujeană nu a mai dorit să continue colaborarea cu istoricul.

Lucian Năstasă Kovacs a devenit cercetător în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca începând cu anul 2002, până atunci fiind încadrat la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi-sectorul de istoria culturii (1990-2002). Cum în acest an în luna septembrie a împlinit vârsta de pensionare, a fost nevoit să se retragă din colectivul de cercetători ai prestigiosului institut de istorie din Cluj-Napoca. În general, cercetătorilor din cadrul institutelor Academiei Române li se dă posibilitatea să-și continue activitatea, cu acordul Consiliului Științific.

Se pare că în cazul lui Lucian Năstase Kovacs nu s-a pus problema în acest sens.

În schimb, Consiliul Județean Cluj a ales să-i acorde lui Năstasă Kovacs încă un mandat de cinci ani de director al Muzeului de Artă, deși anul trecut a implicat prestigioasa instituție de cultură clujeană într-un scandal fără precedent.

Lucian Nastasă Kovacs se află în fruntea Muzeului de Artă Cluj din 2014. Potrivit declarației de avere, Lucian Nastasă Kovàcs deține împreună cu soția trei terenuri în localitatea Mănăstireni, județul Cluj, unul de 900 mp, dobândit în 2006, altul de 700 mp, dobândit în 2006 şi încă unul de 600 mp, dobândit în 2012. La capitolul clădiri, Lucian Nastasă Kovàcs figurează cu un apartament de 46,43 mp în Cluj-Napoca, o casă de locuit de 90 mp în localitatea Mănăstireni şi o casă de vacanță de 102 mp în aceeaşi localitate. Anul trecut, Lucian Nastasă Kovacs a moştenit un apartament de 60 de mp în Iaşi. Directorul Muzeului de Artă Cluj mai deţine un autoturism Hyundai Elantra, fabricat în 2012, și un Toyota Rav 4 din 1995. La capitolul active financiare a fost declarat un depozit de 3300 lei. Veniturile lui Nastasă Kovàcs constau în 112.873 lei reprezentând salariul de cercetător în cadrul Filialei Cluj a Academiei Române, 26.282 lei-indemnizație de conducerea doctorat, 555 lei din activitățile desfășurate în comsiile de concurs, 67.891 lei-indemnizația de manager la Muzeul de Artă Cluj, 6.843 lei din drepturi de proprietate intelectuală. În total, Lucian Nastasă Kovàcs a acumulat venituri de la instituții de stat de 214.444 lei. Soția acestuia a încasat 28.772 lei din activități de traducere și interpretariat.

Lucian Năstasă Kovacs a fost distins în 2018 de Ungaria condusă de naționalistul Orban Viktor cu Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit. Totodată, Năstase Kovacs apare în documentarul filmului „Maghiarii din România – istorie de 100 de ani’’, finanțat de regimul de la Budapesta prin care se încearcă să se repună în discuție Tratatul de la Trianon.

Mandatul lui Năstase Kovacs de manager al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca a expirat în această toamnă, ceea ce a implicat evaluarea activității sale din ultimii cinci ani, mai exact perioada 2017-2022.

Conform datelor publicitate pe situl Consiliului Județean Cluj, activitatea desfășurată pe parcursul celor cinci ani în fruntea Muzeului de Artă a fost notată cu 9,53.

Nu știm de ce au ținut cont membrii Comisiei de evaluare ca să ajungă la concluzia că managerul merită o notă atât de mare. Știm însă că anul trecut imaginea Muzeului de Artă din Cluj a fost umbrită de un scandal de proporții provocat de Lucian Nastasă Kovacs după ce soția acestuia a ajuns pe lista pentru vaccinare a angajaților Consiliului Județean Cluj, deși nu era angajată a instituției sau a vreunei unități subordonate.

Cum istoricul a obținut la evaluate notă mai mare de 9, are posibilitatea de a depune un nou proiect de management pentru un nou mandat, fără a susține vreun concurs.

Năstase Kovacs nu a ratat această ocazie și și-a prezentat planul de management pentru următorii cinci ani, fiind notat cu 9,42. Prin urmare, destinul Muzeului de Artă din Cluj va fi și în următorii cinci ani în mâinile lui Lucian Năstase Kovacs.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut