Pensionarii iau împrumuturi pentru plata facturilor

Majorarea aberantă a prețului la energia electrică și gaze naturale a dus la situații care păreau de neînchipuit cu puțină vreme în urmă.

Tot mai multe semnale primite în ultimul timp arată că pensionarii ccu venituri reduse se confruntă cu o situație dificilă, generată de prețul enorm al facturilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât apelează chiar și la împrumuturi pentru a evita să fie decuplați de la furnizarea acestora.

L-am întrebat despre sitauția actuală pe Alexandru Pop, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Cluj, iar răspunsurile sale par să confirme această tristă realitate.

Noi ne-am reluat activitatea de numai două săptămâni, așa că perioada este prea scurtă ca să putem trage niște concluzii clare. Dar există o influență a majorărilor de prețuri, pentru că în anul ăsta a crescut atât numărul de împrumuturi, cât și valoarea acestora. Avem acum o afluență destul de mare a persoanelor care solicită împrumuturi. Din câte am socotit eu, numărul împrumuturilor a crescut cu circa 15%, iar valoarea lor s-a majorat cam cu 22% față de aceeași perioadă a anului trecut.”, spune Alexandru Pop.

El nu exclude posibilitatea ca unele dintre credite să fie luate exact în acest scop. ”Sunt solicitanți de diferite categorii: și cu pensii mici și cu pensii mai mărișoare. Noi nu întrebăm omul ce face cu banii, pentru că nu intră în atribuțiile noastre. Dar există posibilitatea să ia împrumuturi pentru ca să poată să-și plătească facturile. După cum știe toată lumea au apărut facturi mult mai mari decât cele normale. Oamenii înceracă pe cât posibil să-și plătească facturile, ca să nu fie decuplați.”, mai spune președintele CARP.

Pe de altă parte el susține că CAR-ul pensionarilor are posibilitatea de a-și sprijini membrii și în această perioadă. ”Noi avem disponibilități bănești pentru a-i sprijini pe oameni, acordăm rapid împrumuturi și avem condiții, cred eu, foarte avantajoase: nu am crescut dobânzile și nu avem nici un fel de comisioane.”, afirmă Alexandru Pop.

Remintim că pentru a deveni membru al CARP Cluj este suficientă depunerea unei cereri, cu mențiunea că membri pot deveni și persoane care încă se mai află în activitate. Condiția este achitarea unei cotizații lunare (cea minimă este de 3 lei, iar pentru cea maximă nu există limită) și a unei contribuții lunare de 7 lei. Din cotizație se constituie fondul social din care se acordă împrumuturi. Acest fond poate fi returnat în orice moment, fie titularului, dacă decide să renunțe la calitatea de membru, fie urmașilor, în caz de deces.

Împrumuturile se acordă în funcție de valoarea capitalului constituit, pe o durată de timp între una și 36 de luni. Valoarea împrumutului este echivalentă cu de 5 ori valoarea fondului acumulat, dar nu poate depăși 30.000 lei. Dobânda percepută pentru împrumut variază în funcție de valoarea acestuia și este între 0% pentru un împrumut egal cu pensia minimă și 7% pe an pentru împrumuturi peste 10.000 lei. Pentru un împrumut egal cu valoarea fondului acumulat, dobânda este de 5% pe an. Împrumutul se retrunează în rate lunare, dobânda fiind aplicată la suma rămasă în sold. Pentru împrumuturi nu se percepe nici un fel de comision, doar dobândă.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut