Pensiile speciale, „reformate”

În contextul crizei actuale pe care cu toții o traversăm, subiectul pensiilor speciale și mai ales al eliminării lor, revine în discuție. De fapt, e chiar imposibil de ignorat în condițiile în care, pe noi, românii de rând, acestea ne costă scump. La finalul anului trecut, însă, guvernanții noștri ne-au dat asigurări că acestea au fost „reformate”. Așa să fie?

La sfârșitul lui 2022, Guvernul a adoptat în primă formă proiectul de lege care include reformarea pensiilor speciale, iar documentul a fost trimis deja Parlamentul României, unde dezbaterile vor începe pe 1 februarie 2023, adică în curând.

La acel moment, opoziția a acuzat coaliţia de guvernare că nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale şi a susținut că proiectul este „conceput clar neconstituţional, prin care sunt salvate pensiile speciale”, în timp ce proiectele USR de eliminare a acestora sunt „blocate în Parlament”.

Reprezentanții USR punctează din nou inițiativele și demrsurile pe care le-au avut în vedere pentru eliminarea acestora, dar și pe cele pe care le au în vedere acum, în ciuda faptului că unii dintre ei recunosc că acestea vor rămâne uitate prin sertarele Parlamentului.

„Nu mai puțin de 6 inițiative legislative de eliminare a pensiilor speciale au fost depuse de către USR de-a lungul timpului, acestea au fost fie respinse, fie băgate la sertar de coaliția majoritară PSD-PNL-UDMR. Ultima noastră inițiativă a fost depusă în luna decembrie a anului trecut și vizează pensiile speciale ale lucrătorilor dovediți ai securității. Este absolut revoltător că după 33 de ani de la Revoluție există în continuare foști ofițeri de Securitate și Miliție care iau pensii speciale.

Pe de altă parte, USR a introdus în PNRR recalcularea pensiilor speciale pe baza principiului contributivității. Pe lângă faptul că Guvernul a ratat îndeplinirea acestui jalon (termenul de implementare fiind decembrie 2022), acesta a adus în Parlament un proiect de lege care nu rezolvă problema pensiilor nesimțite și, în esență, nu aduce nici măcar o reformă cu privire la acest aspect.

Din păcate, observăm cum coaliția PSD-PNL-UDMR este incapabilă să rezolve problemele cu care statul și românii se confruntă, fie că vorbim despre sistemul inechitabil de pensii (refuzul coaliției de a elimina pensiile nesimțite), fie că vorbim despre criza facturilor la energie”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Întrebată dacă crede că ultima inițiativă are șanse să fie măcar analizată, aceasta a răspuns: „va fi uitată într-un sertar în camera decizională”.

„USR cere din 2017 desființarea pensiilor speciale. În 2022, USR a depus un nou proiect, de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, pe care PSD și PNL au refuzat să îl pună în circuitul parlamentar.

Sub presiunea atingerii jaloanelor din PNRR, guvernul a adoptat la final de decembrie o lege de modificare a pensiilor speciale.

De fapt, jalonul din PNRR nu a fost atins, deoarece cerința era ca pensiile speciale să fie eliminate și ca toți românii care muncesc să beneficieze de pensie pe criteriul contributivității.

Coaliția de guvernare nu doar că își păstrează cu orice preț privilegiile, dar pune în pericol și cel mai mare program de investiții și reforme din ultimii 33 de ani, PNRR!

În 2022, toate pensiile speciale au costat statul român 12 miliarde de lei. Anul trecut, pensia specială a fost în medie de 13.340 lei, iar pensia obișnuită, 1773 lei”, a spus deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

USR a spus, încă de la început, că sistemul pe două viteze al pensiilor speciale pe care l-a creat PSD-PNL trebuie să dispară.

Între 2017-2020, proiectele USR de abrogare a pensiilor speciale au fost blocate sistematic de vechea clasă politică. Când s-au apropiat alegerile, PNL și PSD au schimbat discursul, și s-au prefăcut că susțin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic din asta. Și vor tot tergiversa o decizie de acest gen.

Cel mai recent proiect al USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost depus pe 6 Mai 2022 și PSD și PNL tergiversează de luni de zile introducerea lui pe circuitul legislativ. Sa nu uitam ca eliminarea pensiilor speciale este jalon in PNRR si fara indeplinirea lui se pot pierde banii alocați României”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

AUR are depusă o inițiativă de eliminare a pensiilor speciale (Pl-x nr. 136/2022) printr-o soluție simplă și clară. Dorim ca partea din pensii care nu este calculată conform principiului contributivității să fie impozitată cu cel puțin 90%. Aici am introdus toate pensiile speciale – ale parlamentarilor, judecătorilor, procurorilor, inspectorilor de la Curtea de Conturi, aviatorilor, ale corpului diplomatic, șefilor de stat, toate așa-numitele pensii de serviciu, denumire sub care se ascund de multe ori pensiile speciale.

Este o soluție care nu poate fi declarată neconstituțională de către judecătorii numiți politic din CCR. Acești judecători sunt unelte politice care au răspuns de fiecare dată la comenzile PSD sau PNL declarând neconstituționale toate celelalte legi care au fost votate pe această temă, acestea nefiind altceva decât un circ ieftin.

Deocamdată e blocată în Camera Deputaților, la comisiile raportoare – cea de buget și cea de muncă.

Susținem orice altă soluție legislativă prin care pensiile speciale vor fi anulate”, a declarat, pe de altă parte, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

  •  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut