Pe un apartament în Cluj-Napoca se pot cumpăra aproape două în Oradea

Conform unei analize efectuate de site-ul specializat imobiliare.ro, pe primul loc în clasamentul național al orașelor cu cele mai mari prețuri ale locuințelor se situează în continuare Cluj-Napoca.

Din păcate, orașul nostru conduce și în acest început de an clasamentul orașelor cu cele mai costisitoare locuințe, cu o medie de 2.060 euro/metru pătrat (mp) util, după un avans de circa 5% al prețurilor, în ultimele trei luni. Să precizăm că metru pătrat util se referă la suprafața unei locuințe fără dependințe, cum sunt considerate balconul și pivnița. Acest preț mediu este confirmat și de una dintrte ultimele cereri de pe piața clujeană: săpătămâna trecută, pentru o amărâtă de garsonieră de 13 metri pătrați au fost solicitați 27.000 euro, ceea ce reprezintă un preț de circa 2.076 euro/metru pătrat. Să mai spunem că prețul prezentat de imobiliare.ro reprezintă o medie a prețului de vânzare cerut de proprietari, care poate varia în funcție de multe considerente, printre care zona, suprafața locuinței, gradul de utilare și anul de construire. De regulă, apartamentele ”vechi” sunt ceva mai bine cotate decât cele ”noi”, iar cele situate în cartierele considerate ”bune” – Gheorghieni, Grigorescu sau chiar o parte din Mărăști (asta ca să nu mai vorbim de zona centrală sau de cartierul Andrei Mureșanu) – au un preț semnificativ mai ridicat decât un apartament din zone mai puțin apreciate, preț care ajunge, de multe ori, în jur de 2.400-2.500 euro/mp.

Clujul este urmat, la o distanță considerabilă, de București (1.640 euro/mp), Brașov (1.430 euro/mp), Constanța (1.380 euro/mp), Timișoara (1.340 euro/mp ), Craiova (1.300 euro/mp), Iași (1.170 euro/mp) și Oradea (1.160 euro/mp). După cum se poate observa, pe un metru pătrat în Cluj-Napoca se pot cumpăra 1,77 metri pătrați în Oradea, adică un apartament pe malul Someșului valorează aproape cât două pe malul Crișului Repede.

Potrivit analizei menționate, nivelul actual al prețurilor proprietăților rezidențiale este cu 12% mai mare față de perioada similară a anului anterior, majorări ale prețurilor de vânzare fiind consemnate în toate orașele mari ale țării (cu peste 200.000 de locuitori).

Marja de negociere, respectiv diferența dintre prețul cerut și cel de vînzare, variază între 4% în București, 3% în Timișoara,Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, respectiv 2% în Iași.

Pe de altă parte, analiza a consemnat o oarecare temperare a cererii de locuințe, în ultimul trimestru al anului trecut fiind consemnate 11.560 de oferte, în scădere de la cele 18.920 înregistrate în cele trei luni anterioare. Însă situația este radical diferită la nivelul întregului an anterior. Datele furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că în 2021 au fost tranzacționate la nivelul întregii țări 698.756 de imobile, adică cu aproape 16% mai multe decât în 2020, cînd au fost vîndute 95.951 de imobile.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut